• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

10.04.2020

06:54

OD NAIZGLED ZDRAVOG DO BORBE ZA ŽIVOT ZA SAMO 30 MINUTA Virus se kod svih razvija drugačije, a ovo je KLJUČNI FAKTOR

Društvo

OD NAIZGLED ZDRAVOG DO BORBE ZA ŽIVOT ZA SAMO 30 MINUTA Virus se kod svih razvija drugačije, a ovo je KLJUČNI FAKTOR

Podeli vest

Nisu pošteđeni ni mladi, zdravi, radno aktivni, koji misle da će virus proći pored njih i koji se ne javljaju lekarima ukoliko primete slabe simptome, a onda posle bude kasno, kaže dr Stevanović

Posle mesec dana borbe protiv korone, ovaj virus je za lekare i dalje nepredvidiv i stalno viđamo nove teške promene u zdravlju pacijenata. Dešava se da čovek dođe s blagim simptomima, a posle svega pola sata završi na respiratoru!

Ovako o bici sa smrtonosnim koronavirusom priča docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, koja se našla na prvoj liniji odbrane u ovoj epidemiji.

Pluća su na udaru

Prema njegovim rečima, kojom brzinom će se virus razviti kod pacijenta, zavisi od celokupnog zdravstvenog stanja. Tegobe se kod nekog brže, a kod nekog sporije razvijaju.

- Klinička slika kod zaraženih se brzo menja i sve je kraće vreme u kojem dolazi do težih komplikacija na plućima. Kod prvih pacijenta virus se širio u telu za nekoliko dana, a sada za nekoliko sati. Imali smo pacijente sa takvim promenama na plućima koje se obično razvijaju tek kroz nekoliko dana, a sada se infekcija razvija u roku od nekoliko sati - objasnio je dr Stevanović.

Stevanović objašnjava da se na klinici leče ljudi koji dođu na nogama, koji se bune zašto treba da ostanu u bolnici, a onda kada vide rendgenski snimak, shvate da treba da ostanu tu.

Foto: Informer/Marko Đoković

 

U Srbiji zaraženo 260 zdravstvenih radnika

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da je do sada ukupno testirano 2.323 zdravstvena radnika, od kojih je 260 pozitivno na koronavirus, a 1.082 je negativno! Kod izvesnog broja medicinara, dodaje ona, još se čekaju rezultati.

- U svakoj zdravstvenoj ustanovi se vodi računa koji radnik radi na prijemnim mestima, ko su osobe koje rade sa pacijentima, kako bi ustanova bila bezbedna i kako bi se očuvali kapaciteti, jer je briga o zdravstvenim radnicima izuzetno važna da bi bolesne imao ko da leči - rekla je Jovanovićeva i apelovala na sve koji imaju bilo koje simptome i zadovoljavaju kriterijume za testiranje na koronavirus, da se jave u kovid-centre domova zdravlja, jer se tako prekida lanac prenosa.

- Tako imamo situacije da nam pacijent dođe u relativno dobrom stanju, naizgled zdrav, bez simptoma i normalno komuniciramo sa njim. A onda, posle bukvalno 30 minuta, ne može da diše, guši se, njegovo stanje postaje kritično. Mora brzo da se intubira i priključi na respirator. Zato se još susrećemo sa novim iskustvima i trudimo se da učimo u hodu - kaže dr Stevanović, i dodaje:

- Borimo se s nepoznatim i opasnim virusom, koji je prvi put na našem terenu i o kojem malo znamo. Zato su masovno testiranje i otvaranje kovid-bolnica odlične ideje i veliki korak napred u suzbijanju širenja zaraze. Tako će svako ko ima tegobe koje liče na koronu biti pregledan, uradiće se trijaža, a najveći broj pacijenata otkriće se u ranoj fazi bolesti - objašnjava dr Stevanović.

Borba za život

Doktor Stevanović napominje da iako postoje osetljivije kategorije podložnije virusu, svi su na udaru korone.

- Zna se da su stare osobe i hronični bolesnici posebno ranjiva kategorija. Ipak, nisu pošteđeni ni mladi, zdravi, radno aktivni, koji misle da će virus proći pored njih i koji se ne javljaju lekarima ukoliko primete slabe simptome, a onda posle bude kasno. Zato je važno da se ne opuštamo, da ozbiljno shvatimo situaciju, jer svi povećani kontakti, druženje i šetnje jesu potencijalni rezervoari infekcije. Takvo ponašanje je neodgovorno i prema sebi i prema drugima - kaže naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija