• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.04.2020

14:37

MINISTAR ANTIĆ: Ekonomske mere ĆE TEK POKAZATI SVOJU PRAVU SNAGU

Društvo

MINISTAR ANTIĆ: Ekonomske mere ĆE TEK POKAZATI SVOJU PRAVU SNAGU

Podeli vest

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i ovim procesima nema većih smetnji, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji se danas sastao sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Eksplorejšn.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Antić se sastao sa generalnim direktorom Srbija Zijin Bor Kuper Džienom Siminom i Fu Feilonom, direktorom kompanije Rakita Eksplorejšn, u vlasništvu Zijin Mining Co. Ltd. koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora.

Džien i Fu upoznali su ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i o svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-a 19.

Ministar Antić tom prilikom istakao je da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u ovim procesima nema većih smetnji.

Podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

“Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije”, kaže Antić.

Foto: Informer

U saopštenju se navodi da je važno da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije.

Ove kompanije, dodaje se, preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje.

Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta.

Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se, saopšstava Ministarstvo, već sada vide.

Kompanija Zijin Bor Copper i Rakita Eksplorejšn zajedno su donirale 571.000 dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17