• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2020

11:44

"OD USKRSA IMAĆEMO REP EPIDEMIJE" Doktor Tiodorović objašnjava šta to znači i u kojim delovima Srbije SADA IMAMO PLIMU OBOLJEVANJA

Društvo

"OD USKRSA IMAĆEMO REP EPIDEMIJE" Doktor Tiodorović objašnjava šta to znači i u kojim delovima Srbije SADA IMAMO PLIMU OBOLJEVANJA

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je očekivanje struke da do Vaskrsa raste broj zaraženih.

"Nalazimo se u teškoj nedelji, ali sledeća će biti teška. Do Vasrksa očekujemo da će rasti broj obolelih, ali posle praznika bi trebalo da opada broj obolelih i da ćemo posle do kraja aprila imati blagi pad. Nadamo se da ćemo u maj ući sa UV zračenjem iznad 3 koji će nam pomoći da se izborimo sa koronavirusom. Neophodna nam je gvozdena dispciplina, građani moraju da se pridržavaju svih mera. Jedini način da se izborimo jeste da ovih 14 dana budemo disciplinovani. Ovo nije pitanje demokratije već civilizacije. Neophodno je da shvatimo da smo izbegli italijanski scenario, imamo srpski. Prvi Krizni štab u Evropi je bio u Srbiji, koji je inicirao predsednik Vučić", istakao je Tiodorović.

On je dodao da smo za sada uspeli da održimo krivu koja je krenula krajem prošle i ove nedelje uzlazno.

"Moramo se ponašati onako kako to traži struka, odnosno država. Izborimo se da žrtava bude što manje, a biće vremena da gradimo državu kakvu želimo svi zajedno kao narod", dodao je epidemiolog Tiodorović.

Srbija je do sada, kako je rekao, uspela da održi epidemiološku krivu koja, kako kaže, jeste krenula uzlazno, ali sa mnogo blažom tendencijom rasta nego što je u većim i ekonomski jačim zemljama od Srbije.

On je rekao da će, prema epidemiološkim prognozama, posle Vaskrsa broj zaraženih početi da opada.

Epidemiološka kriva krajem aprila će, kaže, imati blagi pad, a da se očekuje da će porast temperature i indeks UV zračenja početkom maja pomoći da se Srbija, ali i ceo svet, izbore sa pandemijom korona vriusa.

Tiodorović je kazao da se epidemiologijom bavi se više od 45 godina i da je prošao mnoge epijedmije i pandemije, ali da struka nije imala podršku države kao danas..

''Znam da se svima ne sviđa ovo što sam rekao, ali ostavimo te priče za posle, izborimo se da bude što manje žtava i da delujemo jedinstveno, a iza toga biće biti vremena da gradimo državu kakvu želimo svi zajedno kao narod.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Nišu rekao je da je do sada testirano više od 1900 građana od kojih je 280 pozitivnih odnosno 37,09 odsto, a da je na respiratoru 19 pacijenata u KC Niš.

Foto: Tanjug

 



Tiodorović je rekao da je hala Čair puna i da se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom smeštaju u hotel pored hale, ali da se pripremaju i drugi prostori.

’’Bolnica je puna ,ali time što ćemo pretvoriti novi Klinički centar u kovid bolnicu, izdržaćemo ovaj talas’’, rekao je Tiodorović.

Kako je rekao, sada su pod pritiskom domovi zdravlja u jugoističnoj Srbiji gde, kako kaže, imamo plimu oboljevanja korona virusom.

’’Ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se javlja na jugu Srbiji i trajaće još neko vreme, tako da ćemo posle Uskrsa imati rep epidemije. Sada smo u situaciji da primarna zdravstevna zaštita moze da bavi ranim otkrivanjem i lečenjem , kao i pružanjem terapije koja će se zanivat na svetskim dostignućima i pomoći koju smo dobili sa svih strana’’, rekao je Todorović i apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih mera.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 4 godine

Tiodoroviću, zašto se tvoje priče razlikuju od svi ostalih? Rast obolelih je, trenutno u blagom padu, UV index u Beogradu na dan 10.04. je 6(šest). Šta izvodiš i to stalno?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija