• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.04.2020

07:56

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI! Nađena metalna kutija sa TAJANSTVENIM SIMBOLIMA,  a ono što je bilo u njoj ZAPREPASTILO JE ARHEOLOGE

Društvo

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI! Nađena metalna kutija sa TAJANSTVENIM SIMBOLIMA, a ono što je bilo u njoj ZAPREPASTILO JE ARHEOLOGE

Podeli vest

Neverovatno otkriće u Srbiji biće uskoro predstavljeno široj javnosti.

Urna stara gotovo 18 vekova, koja je pripadala sinkretičkom verskom pokretu, gnosticima, potisnutim još početkom 4. veka, a koju su naši arheolozi pronašli u Viminacijumu pre nekoliko godina, biće uskoro zvanično predstavljena naučnom svetu kao nešto što dokazuje prisustvo ovog mističnog bliskoistočnog učenja u drevnoj metropoli. Do sada na evropskom prostoru ništa slično nije pronađeno!

Naučnici su dugo istraživali kome je ovaj unikatni olovni kovčežić, ukrašen tajanstvenim simbolima, pripadao, jer nisu imali sa čime da ga uporede. Gnostičko učenje je, prema istorijskim podacima, početkom nove ere bilo rašireno u Egiptu, Siriji i Palestini i preplitalo se s ranim hrišćanstvom.

Foto: Arheološki institut

 

- Kovčežić s tajanstvenim simbolima ćemo u velikoj monografiji Viminacijuma, koja uskoro izlazi iz štampe, hrabro predstaviti kao urnu gnostika - kaže profesor dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta Viminacijum.

- Hrabrost je u tome da smo spremni na osporavanja, ali je i to bolje nego da prećutimo jedinstveni pronalazak. Ne znamo ko su bili ti bliskoistočni mistici i kako su stigli u Viminacijum, ali dokaz da su živeli ovde su i urna i prstenovi s gnostičkim simbolima koje smo pronašli u drugim grobnicama. Oni su, takođe, svetska retkost.

Urna je pronađena na nekropoli između tipičnih rimskih grobova, u minijaturnoj konstrukciji od opeka. Kada su je arheolozi otvorili, ukazala se olovna kutija sa reljefnim romboidom na poklopcu kroz čiju osu prolazi strela. Strane urne su bile ukrašene osmokrakim strelastim zvezdama i palmom, drvetom života. Naučnici nisu videli ništa slično do tada.

- U urni je bilo mnogo nesagorelih kostiju, što je neuobičajeno, jer posle kremacije ostaje samo prah - kaže dr Kostić. - U njoj je bio i novčić iz prve polovine 3. veka, iskovan u maloazijskoj Nikeji, koji nam je omogućio datovanje sahrane. U stvari, samo to je bilo sigurno u vezi s urnom.

Foto: Arheološki institut

 

Arheolozi su dugo pokušavali da pronađu neki sličan nalaz u literaturi, ali uzalud. Zatim su se usredsredili na dešifrovanje simbola kojima je urna ukrašena.

- Oni koji su pohranili kosti u urnu želeli su da naglase pokojnikovu intelektualnu i mentalnu pripadnost - objašnjava dr Korać. - Olovni sarkofag ukazivao je na njegov izuzetan status, možda učitelja ili predvodnika zajednice. Zrakasti ukrasi na urni imaju nedvosmislenu zodijačku strukturu. Reljef na poklopcu je posebno interesantan.

Romboidna struktura, presečena po sredini strelicom, izgleda kao predstava pomirenja dva sveta: ljudskog, sa linearnim shvatanjem vremena, u kome je pokojnik živeo i kosmičkog beskraja u koji odlazi. To nas je asociralo na učenja drevnih gnostika o božanskoj prirodi čoveka koja se vraća Bogu kroz koncentrične sfere vasione. Njihova kosmologija je bila neverovatna, nekako su naslutili postojanje planetarnih i zvezdanih sistema i opisali ih. Čak i njihova priča o praizvoru kosmosa podseća na naučnu teoriju "velikog praska".

Foto: Arheološki institut

 

Profesor Korać napominje da su gnostici ostavili vrlo malo materijalnih tragova, jer su bili idealisti i individualisti:

Foto: Arheološki institut

 

- Iako su se izjašnjavali kao hrišćani, nisu smatrali da se Bog može spoznati verom i kroz crkvu, već samo kroz lično spoznanje, gnozu. Na njih je veliki uticaj imala Platonova filozofija. Kada je hrišćanska crkva postala zvanična religiozna institucija Rima, nemilosrdno su progonjeni i njihovi tragovi su uništavani. Ipak, simboli koje su ostavili na prstenovima, koje su koristili kao znak raspoznvanja, uverili su nas da urna koju smo otkrili u Viminacijumu pripada gnostiku.

Viminacijum - tolerantna metropola

U prvim vekovima naše ere gnostici su bili vrlo aktivni, o čemu svedoče zapisi otaca rane hrišćanske crkve koji su ih anatemisali kao jeretike.

- Kada je Rim postao hrišćanski, počeo je progon gnostika, ali u metropoli Viminacijumu je izgleda bilo drugačije - kaže dr Korać. - Ovdašnje nekropole svedoče da su se pripadnici svih verskih tradicija sve vreme sahranjivali jedni uz druge, čak i kada je hrišćanstvo postalo državna religija. To znači da je tolerancija vladala i u svetu živih.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 4 godine

Ali kakve to veze ima sa Srbima ako su Viminacium rimski i katolički a Gnostici iz dalekog Bliskog Istoka?

Radaše

pre 4 godine

Šta se čudiš. Znaš da je Netanijahu rekao Vučiću da su naši narodi sarađivali u vreme rimske republike a u to vreme nije se moglo sarađivati na daljinu.

Horvat

pre 4 godine

Na koji je on to narod mislio? Slučajno sam našao ovo dok sam istraživao poreklo Hrvata evo neverovatna stvar da sva drevna nalazišta u Izralelu nose ime HORVAT i sve se nađe na netu: Atlit Ridge Trail - Horvat Qarta je jedno od najstrijih nalazišta u Izraelu oko 9000g. HORVAT TEVET - ‘Royal Estate’ drevno kraljevsko nalazište staro 3000g! HORVAT KUR Archeological site je nalazište ispod sinagoge staro oko 2700g. Horvat Midras nalazišta i pećine u nacionalnom parku stare oko 2300g. Horvat 'Aqav više nalazišta u nacionalnom parku u Ramat Hanadivu stara 2100g. Horvat Burgin je veliko različito nalazište grobnica i raznih artifekata oko 2000g. Horvat ‘Uza and Horvat Radum nalazište na jugu Izraela u pustinji dve drevne tvrđave sa hrvatskim imenom na Biblijsko mesto Negev pored kojeg se nalazi još jedno mlađe nalazište Horvat Haluqim...

arhiolog

pre 4 godine

mozda su ljudi prolazili tuda slucajno pa im ispalo usput .

domaćin

pre 4 godine

Ko pažljivo čita i razmišlja o pročitanom shvatiće da je kovčeg datiran na prvu polovinu 2-og!veka,i to na osnovu tog jednog novčića.Dakle,skoro 900 god.PRE međusobne svađe i raskola popova oko podele plena i podele resora.Podeliše i zavadiše na istočno-pravoslavno i zapadno-katoličko,a sve u ime istog boga i njegovog sina,pa naplaćuju"reket"i dan danas i oni,i oni koje oni"u ime boga"-krunišu i ovlaste!Gnostici nisu hteli da plaćaju pa su ih i jedni i drugi nemilosrdno proganjali i uništavani ognjem i mačem.Nije ni čudo da su sakrivali sve ono što je njihovo i smatrali da je to nešto važno.Isto su prolazili i"bogumili",samo iz drugih razloga i uverenja.Ako objavite hvala na ustupljenom prostoru.

Radaše

pre 4 godine

Nemoj da se mučiš vi ste do pre nekoliko stotina godina prešli od srba u katolike pod uticajem vatikana srbi prelaze u hrvate. Prvo ste nazivan i latinima a onda su njemci rekli kroacija i koristili vas kao oružje protiv srba jer oni imaju milenijumski sukob sa srbima

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija