• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

11.04.2020

16:01

PAD SA 90 NA 80 ZA NEKOG MOŽE ZNAČITI SMRT! Ovo je najvažnija brojka kod zaraženih virusom i najveći razlog zašto TREBA DA IDU U PRIVREMENE BOLNICE

Društvo

PAD SA 90 NA 80 ZA NEKOG MOŽE ZNAČITI SMRT! Ovo je najvažnija brojka kod zaraženih virusom i najveći razlog zašto TREBA DA IDU U PRIVREMENE BOLNICE

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će pozitivni na koronavirus sa blagim simptomima biti smeštani i u specijalne bolnice u banjskim centrima, kao što su Selters, neke u Vojvodini i druge.

Lončar kaže da njihovi kapaciteti odgovaraju svemu što treba za takve bolesnike i da je jasno da čim se zovu specijalne bolnice - da imaju i potreban medicinski kadar, a biće i pojačani medicinskim kadrom, koji je već lečio pozitivne na koronu.

Ministar je naglasio da je najvažnije da se kod onih sa blagom slikom pravovremeno registruje promena zdravstvenog stanja ili pad kiseonika u krvi, stanje pluća ili krvne slike ili neka druga promena, pošto neki ljudi ne znaju koje sve zdravstvene probleme imaju.

Zato je važno, ističe Lončar, da se smeštaju oni sa blagim simptomima u privremene bolnice, jer se njima tamo više puta dnevno proverava saturacija - kiseonik u krvi i snimaju pluća.

Foto: printscreen

 



"Moraju svi da shvate da nije ničiji hir da neko sedi u privrmenoj bolnici, već da svaka na vreme prepoznata promena stanja direktno spasava život. Ako vidite kod pacijenta da je saturacija pala na 95 ili 93 i na vreme odreagujete šanse za njega da preživi su mnogo veće, nego kada padne na 80 ili 70".

Lončar ističe da je zato neophodan lekarski nadzor i da svi treba da shvate da privremene bolnice, takođe, spašavaju život ljudi.


Epidemiolog Predrag Kon je takođe naglasio da kada je pacijent sa blagom slikom u kućnoj izolaciji odlaže odlazak kod lekara i ne može uvek na vreme da primeti promene u svom zdravstvenom stanju, dok se u privremenim bolnicama to prati na dnevnom nivou i može da se spasi nečiji život ili skrati lečenje pacijenta.

Kovid bolnice dobro rade

Sve bolnice koje smo pretvorili u kovid bolnice imaju dovoljno lekara i medicinskih sestara, kao i opreme, i mogu da pruže adekvatnu pomoć pacijentima, izjavio  Lončar.

"Svi već znaju da nas zdravstveni sistem funkcioniše u sasvim drugom režimu rada u odnosu kako je bilo do sada, pre svega, zahvaljujući sposobnosti zdravstvenih radnika, njiovom voljom i željom da pomognu i da se prilagode situaciji", rekao je Lončar.

Lončar je istakao da se došlo do toga da sve bolnice koje su pretvorene u kovid bolnice imaju dovoljno lekara, medicinskih sestara i opreme i mogu da pruže adekvatnu pomoć.

Ministar je rekao da nije bilo lako organizovati, reorganizovati i sve to uraditi, kao što, dodaje, neće biti lako ni ubuduće, te ponovio da najviše mogu da pomognu sami građani poštovanjem mera i smanjenjm kontakata, jer se samo tako sprečava obolevanje.

Lončar je istakao da je važno što su se svi u vrlo kratkom roku prilagodili novom načinu rada i prihvatili preporuke i standarde, uz zahvalnost svim zdravstvenim radnicima.

"To su naši junaci i doprinos će se tek videti. To nije nešto što možemo sada da planiramo, to zavisi od više faktora, od broja novoobolelih, pogoršavanja njihovog stanja, od potrebe drugih centara gde je potrebno da pomognu lekari... Sistem se menja iz sata u sat", rekao je Lončar.

Kon je ponovio da se iz posla odmah isključuju zdravstveni radnici koji su pozitivi, ispituju se njihovi kontakti, čak i oni koji nemaju nikakve tegobe, koji se, takođe, isključuju iz procesa rada, kako ne bi došlo do prenošenja infekcije.

"Takvu zamisao smo imali unapred, svesni da ćemo ostati bez kadra. Sad smo u maksimumu, a relativno dugo treba da se oni vrate na posao, jer treba da imaju dva negativna nalaza", rekao je Kon.

On je dodao da će se to prestrojavanje u hodu kasnije opisivati kao izuzetno osmišljeno i pravilno pripremljeno ponašanje.

Kon je naveo i da svi zdravstveni radnici, sa lakšim simptomi ili bez simptoma, odlaze u improvizovane bolnice, kao bi tom izolacijom svesno učestvovali u sprečavanju širenja infekcije, što je, takocje, njihov doprinos.

Naši serviseri preuzeli servisiranje kineskih respira

 Govoreći o respiratorima, Lončar je objasnio je da je u Srbiji rešen problem servisera za respiratore koji su stigli iz Kine tako što su postojeći servisi uzeli servisiranje na sebe u komunikaciji i saradnji sa proizvođačem.


- Za sve respiratore, a imali smo već kineske, servis koji je na njima radio preuzeo je na sebe da sve što dolazi iz Kine, nakon stupanja u kontakt sa proizvođačem, servisira. Prilagodili su svoje servise da mogu da rada ateste i sve ostalo i tako smo rešili problem - kazao je on.

 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija