• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.04.2020

10:46

MANJI PROMET NEKRETNINA ZBOG VANREDNOG STANJA, ne zbog tržišta

Društvo

MANJI PROMET NEKRETNINA ZBOG VANREDNOG STANJA, ne zbog tržišta

Podeli vest

U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), a do manje prodaje nije došlo zbog tržišnih faktora nego zbog uvedenog vanrednog stanja, ukazuje zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije Nenad Đorđević.

„Nema tržišnih razloga da potražnja padne, a za sada ne postoji ni jedan realan razlog koji ukazuje da bi mogao da se očekuje pad prometa i cena i nakon ukidanja vanrednog stanja“, naglašava Đorđević.

Prema njegovim rečima, banke će verovatno odobravati više stambenih kredita, pašće kamatne stope na stambene kredite da bi se povećala privredna aktivnost u Srbiji. Tržište nekretnina u Srbiji je pretežno investiciono, oko 30 odsto kupovine nekretnina finansira se kreditom. Nema indikatora da će ljudi koji su nekretnine kupovali sopstvenim sredstvima ostati bez novca koji bi uložili u nekretnine.

Po podacima Republičkog geodetskog zavoda, koje prenosi Tanjug, u martu ove godine ostvareno je 30 odsto manje transakcija u odnosu na mart 2019. godine. U prošlom mesecu  65 odsto kupoprodaja nepokretnosti ostvareno za gotovinu, dok je 35 procenata kupovina nepokretnosti realizovano iz kreditnih sredstava.

U martu prošle godine, taj odnos je bio 70 procenata kupovina za keš, a 30 odsto iz kredita. Kada je reč o padu ili povećanju cena nekretnina, podaci Zavoda govore da prošlog meseca nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji. Vlada Srbije donela je 24. marta Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, a u skladu sa kojom je i RGZ prilagodio svoje poslovanje. U toj uredbi se navodi, podsećaju nadležni, da stranke u postupcima pred državnim organima, za vreme vanrednog stanja, ne mogu snositi posledice svog nepostupanja u rokovima propisanim ili određenim u skladu sa zakonima kojima se uređuje opšti upravni postupak ili posebni upravni postupci. U Republičkom geodetskom zavodu upravni predmeti primaju se preko obveznika dostave, a to su, u prvom redu, javni beležnici i sudovi, i profesionalnih korisnika - licenciranih geodetskih organizacija, advokata i banaka. Sva komunikacija se obavlja digitalnim putem preko servisne magistrale državnih organa i eŠaltera, a one koje zanima status rešenja u RGZ mogu te informacije potražiti na onlajn oglasnoj tabli Zavoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
angie

pre 4 godine

Vratice se sve koliko toliko u normalu kada prodje ovo, samo ce cene nekretnina pasti. Realno i bile su prenaduvane u zadnjih par godina, barem u Novom SAdu i Beogradu...Pre 2 godine kada sam morala da menjam stan u Novom Sadu, srecom da su mi agenti na kraju nasli neko najbolje resenje, ali stvarno je bilo gotovo nemoguce naci neku najpovoljniju varijantu..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija