• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ATV

15.04.2020

11:24

OVAKO SE REPUBLIKA SRPSKA ODUŽILA SVOM DOKTORU LAZI Na pustim ulicama nije bilo ljudi, samo jedno vozilo i TAKTOVI PESME KOJA ODZVANJA U SRCIMA

Društvo

OVAKO SE REPUBLIKA SRPSKA ODUŽILA SVOM DOKTORU LAZI Na pustim ulicama nije bilo ljudi, samo jedno vozilo i TAKTOVI PESME KOJA ODZVANJA U SRCIMA

Podeli vest

Opština Istočno Novo Sarajevo sinoć je ispunila poslednju želju čuvenog srpskog hirurga Miodraga Lazića, koji je u Nišu preminuo od posledica virusa korona, puštajući s razglasa na Trgu Republike Srbije pesmu "Marš na Drinu".

Vozilo s čijeg razglasa se čuje pesma "Marš na Drinu" prolazilo je ulicama Istočnog Sarajeva nakon 20.00 časova kada je zbog epidemije virusa korona zabranjeno kretanje, a brojni građani izašli su na prozore i balkone kako bi odali poštu doktoru Laziću.

Čuveni srpski hirurg je u poslednjoj poruci javnosti potpisanoj sa "Doktor Laza - hirurg napaćenog srpskog naroda" naveo da mu je poslednja želja da bude ispraćen pesmom "Marš na Drinu".

Ratni hirurg doktor Miodrag Lazić (65) preminuo je od posledica virusa korona. Učestvovao je kao dobrovoljac u odbrani Republike Srpske gde se istakao hrabrošću i požrtvovanošću.

Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kada je došao u Republiku Srpsku bio je smešten na Palama. Tamo su kako je svedočio, dovozili pacijente na četiri sata, a smrtnost je bila u 80 odsto slučajeva. Hrabri hirurg odlučio je da se napravi bolnica na liniji odbrane, kako bi bio bliže ranjenicima, čime je svoj život doveo u opasnost, prenosi ATV.

"Kad silazim u tu sarajevsku kotlinu, kao da silazim u one Danteove krugove pakla. Vraćam se u mesto koje nema veze sa životom i normalnim svetom. A kad siđeš dole, sve ti to postane normalno, a ono drugo strano", pisao je doktor Lazić u knjizi "Dnevnik ratnog hirurga".

Nakon što je prema svom svedočenju operisao devojčicu Slađu koja je bila teško ranjena, a njen otac mu je ljubio krvave klompe i molio ga da je spasi, nije uspeo. Tada je kaže doživio tagediju, mislio je da neće moći više da operiše, da ga je Bog izdao. A onda kaže dolazi novi pacijent, isto borba, pobeda. Pa opet pobeda. Nije zaboravio malu Slađu, to ga sve održava da radi. To je takva traka na kojoj idu porazi i pobede, više pobede. A ja pamtim one najteže poraze, pričao je doktor Lazić.

"Svaki rat iznedri i dobre i loše ljude i pokaže ko si zapravo. Doktor Lazić je dobra strana ovog rata. Čovek koji sigurno neće biti zaboravljen. I pre mog ranjavanja ja sam služao priče o doktoru Laziću, Lazi kako smo ga zvali. Ne postoji ništa što ljudi sa Ilidže ne bi uradili za svog doktora Lazu, kao što ne postoji ništa što doktor Lazo ne bi uradio za njih", govorio je Zoran Žuža, jedan od Lazićevih pacijenata.

"Ja i danas vidim tu kolonu. Moji ranjenici, moji prijatelji, moja deca. U toj koloni koračaju zajedno i živi i mrtvi. Nikad ih nisam delio. Svaki hirurg u ratu ima svoju kolonu. I ja verujem da svaki hirurg ima u ratu kolonu u kojoj su živi i mrtvi, i koji ih ne dele", pisao je doktor Lazić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Giša

pre 4 godine

Lazo prijatelju to je najmanje što smo mogli daxučinimo za tebe i tvoja djela.Legendo naša počivaj u miru i kada ovo ludilo stane ako bog da eto nas tebi na grob da ti odamo počast.Nek ti je vječna slava i hvala naš Lazo.?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija