• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.04.2020

14:45

SKORO 140 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA Dačić: Srbija i SAD u sličnim kritičnim trenucima bile zajedno na pravoj strani istorije

Društvo

SKORO 140 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA Dačić: Srbija i SAD u sličnim kritičnim trenucima bile zajedno na pravoj strani istorije

Podeli vest

Dodatno unapređenje srpsko-američke saradnje, van svake sumnje, predstavlja jedan od naših najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručio da je optimista u pogledu budućnosti odnosa Srbije i SAD.

„Smatram da nas još malo pa 140 godina diplomatskih odnosa uči da su, istorijski gledano, u sličnim kritičnim trenucima Srbija i SAD bile zajedno na pravoj strani istorije - deleći iste ideale i vrednosti“, rekao je Dačić govoreći na temu „Srpsko-američki odnosi - nekad, sada i u budućnosti“ u okviru Srpsko-američke akademije za lidere čija se predavanja održavaju onlajn, a na kojoj je učestvovao zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem.

Sa zadovljstvom, kaže, može da konstatuje da saradnja Srbije i SAD, uprkos realnim izazovima, ima pozitivnu dinamiku i navodi da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima i u brojnim oblastima, što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa.

„Intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i otvoreni poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju ostaje tema na koju uvek podsećamo američke partnere, posebno ukoliko se ima u vidu da je poslednji američki predsednik koji je boravio u Beogradu bio Džimi Karter još juna 1980. godine“, rekao je Dačić na predavanju u okviru prve Srpsko - američke akademije za lidere, koju je pokrenuo Kongres srpsko - američkog prijateljstva.

Naveo je da u savremenim srpsko-američkim odnosima pitanje Kosova i Metohije sigurno predstavlja važnu temu političkog dijaloga i da Srbija SAD vidi kao ključnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

"Uprkos razlikama u stavovima sa SAD, ostajemo potpuno otvoreni za dalje razgovore o rešavanju ovog pitanja“, rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Srbija posebno, rekao je Dačić, uvažava podršku koju nam SAD kontinuirano pružaju u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, kao našeg strateškog cilja.

„Nadam se da će SAD nastaviti sa aktivnom podrškom našoj zemlji u ostvarivanju tog cilja, bez obzira na izazove sa kojima je sama Evropska unija trenutno suočena“, kaže Dačić.

Srbija je, dodaje zahvalna na razumevanju i podršci koje SAD pružaju dubljem povezivanju regiona, što je oličeno u inicijativama poput „mini Šengena“, koje treba da pomognu u ostvarivanju ciljeva usmerenih na dobrobit čitavog Zapadnog Balkana.

Poručio je da Srbija ostaje spremna za dalje jačanje bilateralnih odnosa u svim oblastima koje mogu dati dodatni kvalitet i sadržinu našoj saradnji, kao i za nastavak intenzivnog rada na jačanju ekonomskih veza i na privlačenju investicija iz SAD, nakon okončanja aktuelne krize izazvane pandemijom korona virusa.

Jednu od važnih spona sa SAD predstavlja, kako je naveo, i srpska dijaspora za koju kaže da je ostavila značajan trag u SAD i predstavlja dodatnu vrednost u gradnji naših budućih odnosa.

Poručio je da su Srbija i srpski narod kroz istoriju pokazali da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik.

„SAD i Srbija delile su kroz istoriju zajedničke vrednosti i udruženo su se borile za očuvanje slobodarskih načela i civilizacijskih dostignuća. I pored toga, druga polovina 20. veka donela je velike izazove i značajne nesuglasice“, rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Upravo zato je, naglašava, važno iznova isticati pozitivne primere iz naše zajedničke prošlosti, kako bi danas bile promenjene neke pogrešne percepcije koje smo kreirali jedni o drugima.

Kako je naveo, cilj predavanja je sagledavanje istorijskog konteksta i iskustva naših savezništava iz prošlosti, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, preko Balkanskih ratova, dva svetska rata i posleratnog perioda, što može da doprinese razumevanju aktuelnog trenutka i pomognu da sagledamo buduće pravce razvoja saradnje Srbije i SAD.

Naveo je da na značaj i razmere međusobnog poštovanja podseća verovatno i najdirljiviji momenat u srpsko-američkim odnosima kada se 28. jula 1918. godine srpska zastava zavijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da uvek sa ponosom ističe da mu je bila izuzetna čast što je 2018. godine imao priliku da i u Vašingtonu, u Kongresu SAD i u Beogradu, obeleži taj datum, prisećajući se sa američkim partnerima savezništva naša dva naroda.

Podsetio je i na operaciju „Halijard“ i ponovno savezništvo sa SAD u vreme Drugog svetskog rata, kada je uspostavljen najveći vazdušni most u porobljenoj Evropi, putem koga je spaseno gotovo 500 oborenih američkih pilota i vazduhoplovnog osoblja.

„Ova operacija je, pomalo kao paradigma naših odnosa u kojima su neretko najbolji elementi često gurani u drugi plan, decenijama bila obavijena velom tajne. Konačno smo, prošlog septembra u Pranjanima, obeležili 75 godina ove operacije uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, tadašnjeg ambasadora SAD Kajla Skata, kao i potomaka spašenih savezničkih pilota“, kaže Dačić.

Naveo je da je poslednja decenija 20. veka donela i najteži period u srpsko-američkim odnosima, što je sveukupno kulminiralo prekidom diplomatskih odnosa 25. marta 1999. godine usled oružanog sukoba između NATO i tadašnje SR Jugoslavije.

„Ovo je nesumnjivo predstavljalo najnižu tačku u skoro 140 godina dugoj srpsko-američkoj istoriji“, naveo je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija