• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.04.2020

11:29

JEDAN BROJ POKAZUJE KAKVO JE SADA STANJE EPIDEMIJE U SRBIJI! Kineski stručnjaci otkrivaju šta će biti sa virusom kada dođe lepo vreme (VIDEO)

Društvo

JEDAN BROJ POKAZUJE KAKVO JE SADA STANJE EPIDEMIJE U SRBIJI! Kineski stručnjaci otkrivaju šta će biti sa virusom kada dođe lepo vreme (VIDEO)

Podeli vest

Epidemija korona virusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv Kovida 19, koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze.

Oni, takođe, ukazuju da pojava Kovida 19 u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.

U razgovoru za Tanjug kineski stručnjaci ističu da je mera zabrane kretanja potrebna u sadašnjoj situaciji i da svako treba da "žrtvuje" ličnu slobodu za "zdrav i slobodan život u budućnosti", a istovremeno izražavaju i uverenje da će suzbijanju epidemije značajno doprineti i to što Srbija, zahvaljujući donaciji Kine, dobija dve najmodenije laboratorije za otkrivanje Kovida 19.

Zamenica načelnika hitne službe Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, Sjiong Jen, kaže da tim kineskih eksperata od dolaska u Srbiju svakodnevno prati informacije o zaraženima i preminulima koje objavljuje Krizni štab, a posebno gde je najveće žairšte, kao i odnos broja testiranih i potvrđenih slučajeva.

Taj odnos je sada ispod 20 odsto što, kaže Sjiong, govori o tome da je ta stopa zaraženih na stabilnom nivou,odnosno da nema ubrzanog rasta obolelih.

- Sudeći prema sadašnjim informacijama i preduzetim merama, može se reći da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom - ocenjuje Sjiong u razgovoru za Tanjug.

U poslednjih nekoliko dana značajno je povećan broj testiranih i na dnevnom nivou registruje se više od 400 pozitivnih slučajeva, a trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je, kaže Sjiong, podseća na stanje u Vuhanu kada je epidemija u jednom periodu "uhvatila maha", ali je posle toga stavljena pod kontrolu.

Foto: Informer/Zoran Sinko

- U Srbiji se povećava broj testiranih, ali se smanjuje procenat potvrđenih slučajeva i to je dobro. Ali, nisu brojevi najvažniji već da se što ranije otkrije prisustvo virusa kod što većeg broja zaraženih i da se na taj način postigne bolja kontrola i spreči ulazak virusa u domove za stare, bolnice… - naglašava Sjiong.

Šef delegacije tima kineskih stučnjaka Peng Džićijang smatra da je to što je virus ušao u domove za stare, neuropsihijatrijske klinike i druge zdravstvene ustanove pokazatelj da je, kako kaže, u tim ustanovama potrebna stroža primena mera i da je važno otkriti i izolovati zaražene i tako sprečiti ulazak zaraze

Kod svakog virusa je, kako kaže, najbitnije da se postigne kontrola njegovog širenja i prekine kontakt sa izvorom ili rezervoarom zaraze zbog čega je važno da pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju nikakvih simptoma zaraze budu što ranije otkriveni, odnosno da se testiraju i budu izolovani.

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju simptome ne zahtevaju posebno lečenje i za njih je, kaže Peng, neretko najbolja terapija - izolacija.

- Za svaku infektivnu bolest važi pravilo da je potrebno kontrolisati izvor zaraze, prekinuti njen dotok i zaštiti osetljive grupe. To su tri elementa koja treba primeniti kod svake infektivne bolesti - podvlači Peng.

Upitan da li bi toplo i sunčano vreme koje dolazi moglo da utiče na Kovid 19 i eventualno smanji broj zaraženih,Peng kaže da je to sasvim nov virus o kojem se malo zna, ali da je uočeno da se lakše i brže prenosi u hladnijim krajevima.

Međutim, sada se pojavljuje i u zemljama sa toplijom klimom što nam govori o tome koliko je ovaj virus "lukav". Istina je da više "voli" hladnoću, ali odgovara mu i toplo vreme, tako da postoji mogućnost da se prenosi i na višim temperaturama - navodi Peng.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
drago

pre 4 godine

Dokaz za to je Australija. Ima virusa i u toplim predjelima, a jos nije nastalo zahladjenje

ZaječaracNo5

pre 4 godine

Super vest!!!! Samo mene brine nešto drugo, pa i u Australiji i Novom Zelandu je bilo toplo ali imali su zarazu i dosta obolelih, čak se i Tom Henks zarazio u Australiji, ispada da onda virusu ne smeta toplo vreme nego on radi svoje i tad, tako da ova izjava kineskih stručnjaka deluje kao veliki paradoks

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija