• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

18.04.2020

23:15

"TETO, JEL JA NEĆU DA UMREM?" I mališani se oboleli od korone se plaše smrti! LEKARI GLUME KOSMONAUTE DA IH OHRABRE

Društvo

"TETO, JEL JA NEĆU DA UMREM?" I mališani se oboleli od korone se plaše smrti! LEKARI GLUME KOSMONAUTE DA IH OHRABRE

Podeli vest

Skafanderi zastrašuju decu, pa im kažemo da glumimo njihove omiljene junake poput Nindža kornjača ili kosmonauta kako bismo ih oraspoložili, kaže prof. dr Anđelka Slavković, pomoćnik direktora KC Niš

Lečenje dece u vreme epidemije koronavirusa je veoma odgovoran, zahtevan i težak posao, naročito ovih dana kada često kompletna porodica bude zahvaćena virusom i razdvojena! Deca se plaše smrti od virusa, pitaju "Teto, je l' ja nisam sledeći da umrem?", a mi moramo da pobedimo taj strah i da glumimo njihove junake poput Nindža kornjača ili kosmonauta...

Ovo za Informer kaže profesor dr Anđelka Slavković, specijalista dečje hirurgije u Kliničkom centru Niš, koja ovu borbu dočekuje sa velikim iskustvom koje je stekla tokom prethodnih epidemija gripa i malih boginja!

Stroga kontrola zaposlenih


Radni dan svim zdravstvenim i nemedicinskim radnicima dečjih klinika počinje trijažom koju prolaze svi na ulazu, a koja se sastoji od beskontaktnog merenja temperature i epidemiološke ankete, a radi zaštite malih pacijenata i osoblja.
- Dečje klinike imaju poseban ulaz za osoblje koje radi u novoformiranom pedijatrijskom koronacentru. Lekari - pedijatri i sestre, anesteziolozi i drugi konsultanti nakon dodatne trijaže ulaze u poseban prostor za oblačenje zaštitne opreme drugog i trećeg nivoa, obezbeđujući maksimalnu zaštitu svim hospitalizovanim bolesnicima - kaže prof dr Slavković.

Prema njenim rečima, nošenje zaštitne opreme i skafandera, koje je obavezno, dodatno zbunjuje i plaši decu koja dolaze u bolnicu.
- U dečjem pogledu se oseća strah, a kod roditelja zabrinutost. Razgovor počinje sa roditeljem, a nastavlja sa detetom na način koji je blizak njegovom uzrastu. Ako su u pitanju starija deca razgovor započinjemo pitanjem "Šta zna o koronavirusu i da li ima neka pitanja?", dok kod mlađih obrnemo način ophođenja, pa oni nama postavljaju pitanja o novoj bolesti. I tako saznamo da li dete ima neke pogrešne informacije koje dovode do pojave dodatnog straha. Ne zaboravimo činjenicu da deca čitaju strašne naslove o broju umrlih od koronavirusa, a u prirodi deteta je da brine da li će ono biti sledeće, da li to može njemu da se desi - započinje svoju priču prof. dr Anđelka Slavković, pomoćnik direktora KC u oblasti zdravstvene zaštite dece, i ističe:

- Cilj je približiti se detetu ne bi li se izbegle neželjene reakcije, npr. opiranje tokom medicinske intervencije ili plakanje. Na razne načine pokušavamo da se se izjednačimo sa najmlađim pacijentima, poput započinjanja razgovora pre pregleda: "Ja sam Nindža kornjača i treba da ti pogledam grlo, da vidim zašto kašlješ." Nekada se doktori, kao što je doc. dr Snežana Živanović obrate detetu i kao kosmonauti koji su došli da poslušaju pluća i vide na slici gde je taj virus. Nakon tih prvih razgovora i kontakata deca sa velikim interesovanjem posmatraju sve šta se dešava sa njihovim junacima i šta im pričaju - ispričala nam je naša sagovornica i otkrila kako deca zapravo doživljaju ovaj opaki virus.

SZO JE DANAS POSLALA STRAŠNO UPOZORENJE: Preti nam opasnost veća od koronavirusa! Deca su najugroženija!

Strah u očima

U dečjem pogledu se oseća strah, a kod roditelja zabrinutost
Prof. dr Anđelka Slavković

- Kada je moj kolega dr Ivica Nakev pitao dete da li zna zašto ga boli grlo, dete mu je odgovorilo: "Zato što u vazduhu leti neki mali virus koji se ne vidi i on padne na rukice i zato moramo stalno da ih peremo. Ako ne peremo, on uđe u grlo i onda kašljemo", setila se nedavne izjave malog pacijenta ova hrabra doktorka.
Na pitanje kakvo je stanje na njihovoj klinici u doba korone ona odgovora:
- U pedijatrijskom koronacentru su do sada pregledana 52 deteta sa sumnjom na kovid-19, a hospitalizovano je njih 20. Trenutno je devetoro najmlađih pacijenata na posmatranju. Dva su deteta bila pozitivna, a najmlađi pacijent je uzrasta od dve godine. U centru, u posebnom delu, nalazi se četvoro novorođenčadi čije su majke pozitivne na koronu - kaže profesorka KC Niš.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17