• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink

17.04.2020

12:12

MILICU VAM NEĆEMO OPROSTITI! Na današnji dan ubijena je najmlađa žrtva NATO bombardovanja

Društvo

MILICU VAM NEĆEMO OPROSTITI! Na današnji dan ubijena je najmlađa žrtva NATO bombardovanja

Podeli vest

Milica je bila na noši u kupatilu. Majka ju je ostavila samo na tren kako bi joj spremila krevet, a onda se čula jaka detonacija... Zauvek su je uspavale bombe.

Današnji datum ostao je duboko urezan u sećanju svih, kao jedan od najtužnijih u novijoj istoriji, kao dan kada je jedna nedužna devojčica tragično nastradala od strane NATO zločinaca.

Da je danas živa, Milica Rakić imala bi 24 godine. Ovaj mali anđeo postao je simbol strašne NATO agresije koja je pre dve decenije otpočeta na teritoriji naše zemlje.

Milica Rakić je rođena u zoru 9. januara 1996. godine. Ubijena je 17. aprila 1999, u svom kupatilu, u Ulici Dimitrija Lazareva Raše u Batajnici. Geleri zločinačkih NATO bombi rasparčali su prozor, pokidali zavesu. Milica je sedela na noši. Majka Dušica je, koji trenutak pre, krenula da joj spremi postelju. Za san.

Foto: Public

Tata Žarko pokupio je veš sa štrika i crvenu haljinicu sa izvezenim mačetom u korpi, koje spava. Brat Aleksa je njenu lutku smestio u krevetić, kraj jastuka. Tako je Milica odlazila na počinak.

Eksplozija je bila nagla i snažna. Nakon toga se ništa nije čulo, osim vriska njenog oca Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo na rukama. Uleteo je u auto i vozio, nije se pomirio da je već umrla. Ispustila je svoju anđeosku dušu, bez reči, u naručju u kome je najlepše spavala i sanjala.

Batajničko groblje bilo je toga dana tesno za svu tugu. I cela Batajnica i cela Srbija. Na beli maleni kovčeg pogrebnici su spustili svesku u kojoj je Milica crtala svoje lale. Spustili su bojice i lutku koju je volela. Svi su verovali da se anđeli i u raju igraju. I tamo, gore, docrtavaju svoje započete crteže.

Spomenik devojčici Milici Rakić stradaloj u NATO agresiji 1999. godine nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Bista Milici Rakić postavljena je treći put na spomenik deci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, jer je dva puta bila meta vandala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 4 godine

Pamtimo i nepraštamo! Malu MIlicu, kao i na hiljade ubijenih, osakaćenih, oslepelih, zatrovanih i ozračenih. Pamtimo i nepraštajmo niti onima koji su svako veče u dnevniku njihovog hrt-a, želeli pilotima nato-a: " Miran ljet i vedro nebo!" Ko se ne osveti, taj se ne prosvetli. Amin!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija