• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

17.04.2020

13:21

SRBIJA IZGUBILA JOŠ JEDNOG ČUVENOG HIRURGA DRAGANA MARKOVIĆA! Direktor Kliničkog centra: Krstio mi je decu, takvi kao on se retko rađaju

Društvo

SRBIJA IZGUBILA JOŠ JEDNOG ČUVENOG HIRURGA DRAGANA MARKOVIĆA! Direktor Kliničkog centra: Krstio mi je decu, takvi kao on se retko rađaju

Podeli vest

Srbija je juče ostala bez još jednog vrsnog lekara, koji je izgubio bitku sa korona virusom - vaskularnog hirurga Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Dragana Markovića (62).

Direktor ove klinike prof. dr Lazar Davidović, kojem je Marković krstio troje dece, kaže da je on bio jedan sasvim izuzetan čovek, kakvi se retko rađaju a koji je uvek više mislio na druge nego na sebe.

- To sam iskusio i poslovno i privatno. Znali smo se više od 40 godina. Bili smo zajedno u ratu na Kosovu 1999. godine. 24. marta je počelo bombardovanje a 26. marta smo otišli u prištinsku bolnicu, i ostali tamo tri nedelje. Nikada se nije desilo da on prvo uzme nešto sebi a da ne da meni - priča prof. dr Davidović i nastavlja:

- Kada smo postali članovi rukovodstsva ove klinike 2001. godine, on je nastavio sa tim davanjem svog sebe u najopštijem mogućem interesu. Zahvaljući njemu naša institucija dobila je enormne donacije. Pomeniću samo neke od njih. Recimo, renoviranje fasade čitave Druge hirurške klinike, koje se nije dešavale pre toga 30 godina a možda i više, on je organizovao sadašnji izgled  fasade te klinike, gde je i naša zgrada. Na isti način omogućio je da se renovira fasada Urološke klinike, Ortopedske... Bez njega nova zgrada Kliničkog centra Srbije, koja se gradi ne bi mogla biti uknjižena.

Foto: Darko Cvetanović

Profesor Davidović navodi da nema čoveka iz njegovog bližeg okruženja, kako kod kuće, tako i među prijateljima i na klinici, kojima Marković nije pomogao.

- Neretko sam ga kritikovao zbog toga, pokušavajući da mu kažem da se ne može pomoći svima, ali on to nije slušao, i ako se za nekog može reći da je poštovao zaposvest "ljubi bližnjeg svog" to je bio on. Za mene lično, i moju porodicu ovo je nenadoknadiv gubitak. Krstio mi je troje dece ... - kazao je prof. Davidović koji više nije mogao da zadrži suze.

Prema njegovim rečima, profesor Marković biće sahranjen sutra na Centralnom groblju.

Zaražena je i Markovićeva supruga, ali prof. Davidović kaže da je ona"značajno bolje, i da se nada da će se ona oporaviti", prenosi Telegraf.

Profesor Marković preminuo je u Klinici za infektivne i tropske bolesti Klinočkog centra Srbije.

On je bio i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na Katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku u KCS.

Često je bio i predavač iz oblasti vaskularne hirurgije na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija