• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.04.2020

12:28

FABRICI OBEČAO: Narednih dana još četiri aviona pomoći za Srbiju!

Društvo

FABRICI OBEČAO: Narednih dana još četiri aviona pomoći za Srbiju!

Podeli vest

Još četiri aviona sa medicinskom opremom, čiji transpost finansira Evropska unija, stići će u Srbiju u narednim danima, najavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da se razmatra kako da EU dodatno pomogne Srbiji u ublažavanju i ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa

Fabrici je rekao da je EU odgovorila na zahtev Srbije za pomoć u borbi protiv Kovida 19 i da je ''''svim srcem krenula da pomogne'''' u nabavci i isporuci materijala koji su neophodni bolnicama i lekarima i dodao da se ta pomoć do sada ogledala u pokrivanju transportnih troškova za dopremanje medicinskog materijala i opreme koje je Srbija kupovala po celom svetu.

- Ali 11. avion, koji je danas sleteo u Beograd, ima posebno značenje jer sadrži i opremu koju je EU kupila i donirala Srbiji - rekao je Fabrici na aerodromu "Nikola Tesla", gde je sa premijerkom Anom Brnabić I ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sačekao avion koji je dopremio medicinsku pomoć.

(FOTO) BRNABIĆ NA DOČEKU POMOĆI KOJU JE FINANSIRALA EU: Ako se budemo ponašali odgovorno i solidarno, USKORO ĆEMO PROGLASITI POBEDU NAD KORONOM!

Kako je naveo, u opremi koja je stigla je i 800.000 maski koje će biti podeljene medicinskim radnicima.

- U narednih danima očekujemo najmanje četiri leta, za početak imaćemo ukupno 15 kargo letova sa materijalom i opremom, a transport plaća EU. Nešto od opreme, kao što su maske, respiratori i slično je kupila EU i donirala Srbiji - rekao je Fabrici.

Foto: Tanjug

Podsetio je da je EU platila i nabavku 100 kontejnera za trijažu, od kojih je 15 već postavljeno ispred bolnica po čitavoj zemlji. Reč je o trijažnim kontejnerima koji se proizvode u Srbiji, a EU obezbeđuje materijale.

Fabrici je kazao da je pomoć u medicinskoj opremi deo šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišljamo i o ekonomskim merama.

- Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona evra za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka - naveo je Fabrici.

Izrazio je punu podršku svim naporima države, medicinske struke, policije koji, kako je rekao, moraju da donose ''''teške odluke u teškim vremenima''''.

Fabrici je čestitao svim vernicima Vaskrs i poručio da je neophodno da budemo solidarni i ujedinjeni i da jedino tako možemo pobediti pandemiju korona virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvele

pre 4 godine

Zakasnili ste gospodo evropejci, ucite od Kineza i Rusa, mozda nesto ta vasa briselska birokratija i nauci.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17