• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV Prva

19.04.2020

11:57

JEDAN ČOVEK JE NOSIO VIRUS U SEBI 47 DANA PO OZDRAVLJENJU! Doktorka koja je spasila Srbiju od variole vere O ŽIVOTU NAKON KORONE!

Društvo

JEDAN ČOVEK JE NOSIO VIRUS U SEBI 47 DANA PO OZDRAVLJENJU! Doktorka koja je spasila Srbiju od variole vere O ŽIVOTU NAKON KORONE!

Podeli vest

Dr Ana Gligić, virusolog u penziji u Jutanjem programu TV Prve govorila je kako će život izgledati posle pandemije koronavirusa i zašto moramo da budemo oprezni čak i kada se mere opuste i prođe vanredno stanje. Droktorka koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije variole vere u Srbiji ističe da je i sama predvidela da će epidemija trajati do sredine maja.

- Moramo da se čuvamo i izbegavamo ljude koji kašlju, a posebno one za koje znamo da su bili u kontaktu. I sama sam pročitala jedan rad iz Kine u kojem se navodi da je jedan čovek nosio virus 47 dana po ozdravljenju! Dakle, mesec i po dana. To nijedna bolnica ne može da podnese i neće držati zdravog čoveka, već će ga otpustiti, što je normalno - rekla je ona. 

Dr Gligić, koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije variole vere u Srbiji ističe da je i sama predvidela da će epidemija trajati do sredine maja.

Foto: printscreen TV Prva

- Iz iskustva sa drugim prirodno žarišnim virusnim infekcijama predvidela sam da će ovaj virus polovinom maja izgubiti brzinu u prenošenju i da ćemo se polako vraćati normalnom životu. Ali, to mora biti zaista polako. Nadam se da ćemo se izvući, ali se ne nadam da ćemo se ovog virusa rešiti tako što ćemo ukinuti sve mere i što će doći leto – rekla je i dodala da se moramo pripremiti da dobijemo vakcinu što pre kada ona bude puštena na tržite.

- Moraju se uraditi serološka ispitivanja da se vidi kakav imunitet ima nacija – zaključila je dr Gligić.

Foto: printscreen TV Prva

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 18. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5.994 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 3.462 osobe od kojih je 304 pozitivno. Hospitalizovano je 3.853 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 126 pacijenata.

U  Republici Srbiji testirano je ukupno 36.028 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je 7 osoba, četiri osobe muškog i tri osobe ženskog pola. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 117. Ukupan broj izlečenih građana je 637.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 3 godine

... - Moraju se uraditi serološka ispitivanja da se vidi kakav imunitet ima nacija – zaključila je dr Gligić... RAZUMEM da svi moramo paziti s kim smo i na kolikom fizičkom rastojanju i razumem da će zaraženost ljudi biti moguća i da će trajati još nekoliko meseci i posle potpunog ukidanja policijskg časa i ograničenja kretanja u određenim svakodnevnim vremenskim intervalima, ali ne ratumem kako će biti ispitan imunitet cele nacije. Laik sam, ali mi moj zdrav razum kaže da mora sprovedeno uzimanje uzorka krvi od svakog maloletnog (uzrasta od tek rođenog deteta do navršenih 18 godina) i punoletnog (starijeg od 18 godina) stanovnika Srbije.

Dzjordje milosavljevic

pre 3 godine

Ove mere nove su dobre. Kovid19 ubija samo uv index 11. Krusik nek napravi protivgradnu raketu dometa 10km i napunjen kaporitom i podeliti strelcima da lansiraju po srbiji.koje ce praviti rupe u ozonskom omotacu Uv lampe i solarijum uvoziti iz celog sveta da narod 5 minuta u 7 dana se zraci, ova virusolog je u pravu virus ostaje u tragovima u telu, jedino suncanjem i uv zracenjem pokusati ga uništiti. 1 juna ukinuti policijski cas. Ima narod društvene mreže nek se druze preko njih.

Vesna

pre 3 godine

Dajte vi vakcinu vašoj deci, unucima, praunucima, rođacima, meni nećete, budite sigurni!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija