• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

19.04.2020

21:26

AKTIVNOST VIRUSA OPADA, ALI MORAMO BITI OPREZNI! O ovome POSEBNO MORAMO voditi računa, inače POSLEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE!

Društvo

AKTIVNOST VIRUSA OPADA, ALI MORAMO BITI OPREZNI! O ovome POSEBNO MORAMO voditi računa, inače POSLEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE!

Podeli vest

Situacija sa korona virusom je očekivana, a u narednom periodu dolazi opadanje njegove aktivnosti. Kada popuste drastične mere za sprečavanje epidemije, moraćemo još dugo da se čuvamo, nosimo maske u prevozu, izbegavamo ljubljenje...

- Imamo situaciju koja jeste očekivana, ono što dolazi jeste opadanje aktivnosti virusa. Ali i dalje imamo dosta ljudi u bolnicama i na respiratoru. Ipak, više ima srednjih i lakših pacijenata za razliku od početka. To su sve pozitivne stvari, tako da ćemo pratiti i dalje. Imamo troje umrlih u uzrastu od 30 do 39. Sada već imamo 122 umrlih ukupno i približavamo se broju umrlih tokom pandemije 2009. koji je bio 137 - rekao je za Pink epidemiolog dr Predrag Kon.

U narednom periodu naročito će morati da se vodi računa o Domovima za stare, kako ne bi došlo do ekscesnih situacija, koje bi nas vratile unazad.

Na pitanje kako da se ponašamo u javnom prevozu, Kon kaže da će biti potpuno normalno i logično da koristimo zaštitne maske.

- U Njujorku je obavezno nositi maske i na otvorenom. Mi do sada imamo tu doktrinu da na otvorenom nije neophodno nositi je, ali uvek govorim da je važno imati masku kod sebe i staviti je ako se približavate nekome. Dalje, naučićemo se nekako da sigurnije živimo dok ne dođemo u bezbednu zonu, a to će dugo trajati. Na leto nas očekuje ispitivanje imuniteta, da se potvrdi to što mislimo da stariji nemaju imuniteta. To je ozbiljno ispitivanje. Epidemiloški je bolje da škole budu otvorene što kasnije. Ako se otvore ranije, veća je mogućnost da dođe cirkulacija korona virusa među decom. Mi o svemu tome moramo otvoreno da pričamo - objasnio je dr Kon i dodao da "krivulja" pada sporije nego što su očekivali.

Epidemiolog je dodao i da neće biti preporučeno ljubljenje baka i deka sa unucima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija