• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.04.2020

11:20 >> 12:06

U NOVOM SADU USKORO JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U SRBIJI Vučić obišao radove kod Čortanovca: SVI ĆE VIDETI KOLIKO JE NAŠA SRBIJA LEPA

Društvo

U NOVOM SADU USKORO JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U SRBIJI Vučić obišao radove kod Čortanovca: SVI ĆE VIDETI KOLIKO JE NAŠA SRBIJA LEPA

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi rusko gradilište kod Čortanovca.

Zajedno sa predsednikom Srbije, u obilazak izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, deonice Stara Pazova - Novi Sad, došao je i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

 

"Ovo veličanstveno gradilište je simbol sveukupnog napretka Srbije! Radovi na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ predstavljaju najveće železničko gradilište u celoj Evropi", piše na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Podsetimo, Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu upravo od danas.

 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je puno nade i vere da će se sledeće godine od Beograda ići vozom do Novog Sada.

- Ovaj projekat je dokaz odlične saradnje, pa i u najtežim uslovima pandemije. Bolest nije zaobišla ni ekipu ruskih i srpskih stručnjaka, ali podvlačimo njihovu stručnost i predanost, pa su nastavili svoj rad bez obzira na rizik - kaže ambasador.

On se zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministarki Mihajlović.

- Imali smo i imaćemo uvek odličnu saradnju sa srpskom stranom - kaže ambasador.

Osim ovog projekta, nastavljena je i realizacija drugih, dodaje ambasador.

Foto: printscreen RTV Pink

Predsednik Srbije zahvalio se svima na radu i istakao da će njihovi rezultati ostati zabeleženi u istoriji.

- Tunel izgleda fantastično i pogled sa ovog mosta biće možda lepši od pogleda sa mosta "Vrla". U septembru/oktobru sledeće godine, ako sam dobro razumeo idemo vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata. Ovo je bukvalno svemir u odnosu na ono što smo imali. Klasa iznad! Pogodila nas je pandemija, ali je moja molba bila da gradimo brzu prugu Beograd-Niš. Videćemo šta ćemo sa tim, ugovor je spreman, ali pare još nisu, obavestićemo vas kad nađemo pare - rekao je Vučić.

- Dva grada će biti udaljena kao da ste otišli negde na kafu. Dok obavite dva-tri razgovora usput, već ste stigli - rekao je predsednik Srbije. Mi ovde gradimo budućnost koja će ostati zapisana u istoriji. Ulažemo ogroman novac za najmodernije pruge sa prosečnom brzinom od 200km/h. I preko ovog vijadukta sa pogledom na Dunav i Frušku Goru nećemo morati da usporavamo, pa ćemo se i tu kretati istom brzinom - kaže Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Dodaje da se Srbija nije odrekla nijednog važnog infrastrukturnog projekta i da za njih ima novca i podseća na potonuće cene nafte i ističe da je to dokaz da niko u svetu neće znati šta nas čeka.

- Mi smo spremni, i mi molimo ljude da budu spremni za rad. Čini mi se da smo se navikli na manji obim posla, manje odgovornosti, ali moramo brzo da se prebacicmo i pokažemo da možemo da radimo više - rekao je Vučić.

 

Predsednik je posebnu zahvalnost izrazio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i tom prilikom naglasio da će uskoro primiti delegaciju ruskih lekara koji su došliu da pomognu Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Kako je ranije najavljeno, dve multinacionalne kompanije će doći u Novi Sad, a predsednik je istakao da je greška što su Miloš Vučević i on ovo najavili, ali i da uskoro sledi najava jedne od najvećih investicija u Srbiji, a biće vezana za Novi Sad.

- Uskoro ćemo imati veliku investiciju u Novom Sadu koja će doneti nekoliko hiljada radnih mesta.

Predsednik Vučić najavio je posebne infrastrukturne i ekonomske projekte Srbije i Mađarske.

Sa Mađarskom imamo odličnu saradnju, oni su nam iskreni prijatelji i imali su razumevanja u svakoj teškoj situaciji. I unutar EU govorili su u superlativu o pravima manjina. Kada budemo imali prugu do Budimpešte, do Beča ćemo stizati za 4 sata - rekao je Vučić. 

 

 

Vučić kaže da je teško ugoditi ljudima komentrišući pojedine ocene da su mere Vlasti populističke, iako se pozivaju na struku.

- Kada je bilo neizvesno da li ćemo sačuvati živote, bile su napadane mere. Tražili su vanredno stanje, a onda su njegovo uvođenje kritikovali. Tako je i sa parlamentom. Bunili su se oni koji uzimaju novac, iako ne rade. Za mene je važno da smo uradili veliki posao i da svakog dana imamo manje ljudi na respiratorima, kao i da imamo sve manji procenat zaraženih, a sve više testiranih - kaže Vučić.

- Uveli smo vanredno stanje kako bismo uveli mere socijalnog distanciranja. I neka pojedinci iz NVO govore šta god žele, a narod sve dobro razume. Mi relaksiramo mere jer, da imamo 305 zaraženih, ali više testiranih i znatno manji broj teških slučajeva - kaže Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Vučić je podsetio i da je pokrenuta proizvodnja maski, a da se radi na tome da u magacinima imamo 50 miliona maski u zalihama.

- Danas u apoteke ide 4 miliona rukavica, 4 miliona maska i dajemo cene dvostruko niže od nabavnih. Gledamo da sve proizvedemo mi, kao što smo uspeli sa hlorikinom, alkoholom... Pokušaćemo da napravimo proizvoljnu liniju za globulin i da budemo spremni za novi udar kovida na jesen ili zimu - kaže Vučić.

Kako je naglasio predsednik, epidemija je pod kontrolom u Beogradu, kao i u Nišu, ali da je danas situacija znatno bolja i u Aleksincu.

Govoreći o padu cene nafte, Vučić kaže da je ovo pitanje opstanka ekonomije i da su ujedno pali svi indeksi.

- Ako američka ekonomija ima problem, imaće ceo svet, kao i mi. Koliko će ovo trajati, ostaje da vidimo. Videćemo šta će biti narednog meseca i ovo je najteža situacija u prethodnih skoro 40 godina. Videćemo kojom brzinom će se razvijati avio i auto industrija, a u odnosu na nemačku auto industriju, razvijaće se i naša. Mi se zato radujemo da se oporave što pre - kaže Vučić.

Govoreći o Tvitu Vlada Georgijeva, Vučić kaže da Srbija ne krije broj obolelih, broj mrtvih, za razliku od nekih drugih zemalja.

- Sve ćemo prestići po broju testova. Teško ćemo prestići Sloveniju koja se fantastično bori i ima 77 mrtvih što je više proporcionalno broju stanovnika, ali se bore odlično - kaže Vučić.

Kako je već nekoliko puta naglašavao, o političkim protivnicima neće govoriti do ukidanja vanrednog stanja.

- Nije da se nisam uželeo, ali sačekaću ukidanje varednog stanja, a onda ćemo da se osvrnemo na sve - kaže predsednik.

Foto: printscreen RTV Pink

Podsetimo, radovi na izgradnji tunela i vijadukta "Čortanovci" deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd - Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosecnog vijadukta "Čortanovci" koji je najinteresantniji objekat na trasi. Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova.

Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara.

Tasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta "Čortanovci", koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Inače, kineske firme su angažovane na izgradnji na preostale dve deonice brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Nakon obilaska radova, na Instagram profilu avucic su objavljene fotografije iz Čortanovca.

 

 

- Svi će moći da vide koliko je naša Srbija lepa. Brza pruga Stara Pazova - Novi Sad biće završena do oktobra 2021. godine i tada će vozom moći da se stigne od Beograda do Novog Sada za samo 25 minuta. Ovo je svemir za ono što smo pre imali u železnici. Hvala radnicima koji na veličanstveni način grade nešto što će ostati zabeleženo u istoriji. Xvala ruskim prijateljima na posvećenom radu i veliko hvala predsedniku Putinu - piše u opisu fotografija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija