• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV Prva

22.04.2020

10:26 >> 10:37

HOĆEMO LI I ZA PRVI MAJ OSTATI KOD KUĆE? Dr Kon otkriva sve o predstojećem prazniku i šta će se dogoditi ukoliko se BROJ ZARAŽENIH DRASTIČNO POVEĆA!

Društvo

HOĆEMO LI I ZA PRVI MAJ OSTATI KOD KUĆE? Dr Kon otkriva sve o predstojećem prazniku i šta će se dogoditi ukoliko se BROJ ZARAŽENIH DRASTIČNO POVEĆA!

Podeli vest

Doktor Predrag Kon uključio se uživo u jutarnji program TV Prve gde je govorio o tome šta nas očekuje u narednom periodu, kako će izgledati prvomajski praznici u Srbiji, ali i šta će se dogoditi ukoliko se drastično poveća broj zaraženih.

Kon je rekao da procentualno, gledano po broju osoba na respiratorima, imamo manji broj teško obolelih.

- Prvenstveno se misli na opadanje broja teških slučajeva, onih na respiratorima, procenat pozitivnih nalaza takođe pada iz dana u dan. Karakteristično je opadanje za Niš i okolinu, Jagodinu, Ćupriju, Aleksinac, svuda gde smo imali povišeni procenat u odnosu na ostala područja. U Vojvodini se ozbiljno smanjuje, Beograd na osam odsto, a u čitavoj Srbiji na oko 7,5%. Virus očigledno nema takav potencijal, počinje da gubi samu snagu prenošenja, a istovremeno izaziva ono što vidimo - sve blaža oboljenja, u velikom broju i bez simptoma.

Koji je to broj ljudi koji ima neke simptome virusa, testira se, ispostavi se da je negativan, šta on onda ima? Koji još virus hara u ovom momentu Srbijom?

- To su sva oboljenja slična gripu, respiratorne infekcije bilo koje, u Beogradu recimo tokom leta imamo po 5.000 slučajeva nedeljno, što je uobičajeno. Koliko je onih sa simptomima? Mogu otprilike da vam kažem, treba odvojiti one koji su ispitivani kao kontaktni, to je recimo nekoliko stotina od 3.500 primera radi, testiranih juče.

Foto: tv prva

Da li smo odluku o popuštanju mera doneli u pravom trenutku? Poruka svima koji smatraju da je odluka ishitrena?

- To je isto kao što je bilo govora da su previše drastične mere uvedene, a uvedene su na vreme. Vrlo slično imamo i sada pitanja, da li su ishitrene mere relaksacija. I dalje imamo vrlo oštre mere, daleko od toga da smo mnogo popustili, ali treba da krenemo sa tim stvarima da bismo se vratili u normalniji život, koji neće biti isti. Prvo će se skinuti vanredno stanje, a onda se određene mere opuštaju... Redosled će biti poznat, iz nedelje u nedelju, ali sve u skladu sa rezultatima.

Šta bi se desilo ako se u jednom momentu drastično (jedan ili dva dana), poveća broj zaraženih, umrlih?

- Moram da jasno kažem da to ne može da se desi. Može da se desi ekscesna situacija, prodor u neki kolektiv i naglo proširenje. Nema odakle da krene ta snaga, da počne kroz populaciju. On je spušten na nivo na kom ne može da se probudi i nema epidemijski potencijal.

Kada se sve ukine, tamo posle četvrtog maja, tada bi i penzioneri išli na ulice i da se mešaju sa ostalima. Koliko je to opasno?

- Vidite, to je ono što sasvim sigurno jeste problem. Opasno je kad kažemo, rizik više desetina puta smanjen nego što je bio i to treba jasno reći. Ne znači da i dalje nećemo preporučivati izbegavanje bliskog kontakta, korišćenje maski, gde god, a posebno u zatvorenoj sredini. Pri ulasku u određene markete, treba koristiti zaštitne maske, sve će to biti na snazi dok se ne ugasi viris, ali je rizik smanjen.

Foto: tv prva

Smatra se da je politika umešala prste, da li ima veze ublažavanje sa politikom ili je ovo stav struke?

- Ovo svakako da ima veze i sa politikom i sa ekonomijom i sa opštim shvatanjem da život mora da se nastavi. Ne možemo ostati zatvoreni, ne možemo da oteramo virus sa planete, možemo samo da smanjujemo njegovu aktivnost u našoj zemlji i to činimo. Ako zaustavimo život, umiraćemo od drugih stvari koje nemaju veze sa ovim virusom, upašćemo u situaciju da nemamo kapacitete u sistemu zdravstva.

Šta ćemo sa školama i vrtićima?

- Škole, to će biti posebno razmatrano, posebno u Ministarstvu prosvete. Što se tiče vrtića, ne verujem da će svi odmah slati decu, ali oni koji nemaju drugi izbor, moraće to da urade. Sa početkom svih tih poslova i vraćanja u život, moraće da se otvore vrtići, nema drugog rešenja. Za sada imamo situaciju koja će biti povoljna kada pustimo decu u škole. Puštanjem dece, određujemo se jasno i prema virusu da prolazak istog kroz dečiju populaciju je nužnost i što će se desiti sada ili kasnije, ali će morati da se desi. Najpovoljniji trenutak je onda kada je virus najslabiji, to je od sada pa nadalje. Ne mislim od današnjeg dana, za jedno dve nedelje.

Produženje policijskog časa za Prvi maj? Sledeći vikend?

- Svi izbegavamo odgovor na to pitanje do poslednjeg momenta zbog rezultata, želimo da pustimo što više... Ali rezultati su glavni. Mislim da je logično da još dve nedelje ostane zabrana kao i do sad. Čini mi se da je to jedino logično rešenje, ne znači da sam u pravu, ali će se o tome raspravljati. Najvažnije je sprečiti kontakte, a izgleda da je to najlakše kroz policijski čas.

Foto: tv prva

Nikada ne biste izašli pred javnost da kukate, znali ste da nema dovoljno opreme? Zašto smatrate da nije trebalo reći da nismo potpuno spremni za borbu protiv korone, kao što niko nije na svetu?

- Zvanični podaci su govorili da svega ima. Izaći pred borbu bilo kakvu sa lošim podacima, ni u ludilu. To zna svako ko se bavio pripremanjem za borbu, a u ovom konkretnom slučaju mi jesmo imali pred sobom ogromnog neprijatelja. Tada je bilo važno saopštiti da smo ozbiljno u pripremama, u tom trenutku nakon podataka iz ustanova, imali smo da svi raspolažu sa zaštitnom opremom. To što sam lično znao jeste jer se bavim ovim poslom. Sve ovo je veliki nauk za budućnost i ne mislim da je moj potez bio loš. To što sam znao i mislio nisam trebao da kaže, i mislim da sam dobro učinio.

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je svoj status na Fejsbuku i poruku koju je uputio najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću. 

- Ja sam vatreni Novakov navijač, ovde sam našem velemajstoru poželeo sve najbolje, ali sam mu savetovao da o vakcinaciji ne govori. Žao mi je što nisam imao prilike da jednostavno imam uticaj na njega i da mu objasnim da je imunizacija nešto što je sačuvalo najviše života i što je sačuvalo osnovu života.

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dana

pre 3 godine

Epidemijologu Konu svaka cast!!! Pozdravljam i postujem njegove, kao i odluke Staba. Treba izdrzati jos ova dva vikenda i sprovesti mere, posebno za praznik. Ishitrenim odlukama nije vreme! Treba se strpeti! Stariji od 65 godina i posle 4. maja da nose maske i rukavice. Ali, za penzionere su preskupe. U apoteci u Mirijevu 110 din. Za trideset maski i trideset rukavica za mesec dana 6600. Predlazem da se uz penzioni cek dobije popust.

Djole

pre 3 godine

Postovani, Zamolio bih Vas da u koliko ne objavitekomentar, barem postavite pitanja predstavnicima vlasti i struke, koja se odnose na: 1. Zasto se prihvata predlog coveka koji je prvo objavio da treba smanjiti broj stanovnika planete a sada se zalaze za proizvodnju vakcina? 2. Ko ima pravo da donosi odluku da li ce neko biti vakcinisan ili ne? 3. Da li ce, u slucaju nabavke vakcina nase nadlezne institucije vrsiti proveru sastava i kvaliteta vakcina? 4. Koliko je "bezbedan" 5G i da li korona virus ima veze sa pustanjem u rad 5G mreze? 5. Da li je istina da se u Srbiji masovno naseljavaju migrantske porodice i sta je razlog tome? Ljubazno Vas molim, da navedena pitanja postavite nadleznim organima posto ste Vi jedini koji imaju mogucnost da to ucine. U narodu i na drustvenim mrezama vladaju podeljena misljenja i stvara se panika povodom ovih pitanja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija