• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2020

09:43

DANAS JE DAN VOJSKE SRBIJE Vulin: Pružamo naš maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali NISMO SAMI, Srbija ima veliku podršku

Društvo

DANAS JE DAN VOJSKE SRBIJE Vulin: Pružamo naš maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali NISMO SAMI, Srbija ima veliku podršku

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je danas Dan Vojske Srbije svim njenim pripadnicima i građanima Srbije i istakao da vojska daje svoj maksimum u borbi protiv koronavirusa.

Vulin je za Radio-televiziju Srbije najavio današnje otvaranje nove bolnice u Vojnomedicinskom centru "Karaburma" i zahvalio firmi “Termomont” i njenim partnerima na ovoj vrednoj donaciji.

Ministar Vulin je istakao da sve što je bilo u nadležnosti Vojske Srbije dato je na raspolaganje u borbi protiv Covid-19, ali i za sve ostale potrebe građana, prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

"Pripadnici Vojske Srbije angažovani su svuda i gde god je to potrebno - vojska je tu. Obezbeđujemo granične prelaze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, zatim migrantske i prihvatne kampove sa MUP-om i Komesarijatom za izbeglice, 150 objekata socijalne infrastrukture, zatim značajne medicinske objekte. Postavili smo privremene bolnice, obezbeđujemo ih, naši zdravstveni radnici brinu o pacijentima, dakle nema nijednog segmenta života gde Vojska Srbije nije dala svoj maksimum", rekao je ministar odbrane.

Foto: printscreen RTS

Prema rečima ministra Vulina, na dnevnom nivou se vodi računa o svakom pripadniku Vojske Srbije.

"I ja i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a pre svih vrhovni komandant Vojske Srbije dobija izveštaj o zdravstvenom stanju svih naših pripadnika. Oni sa lakšim simptomima oboljenja od Covid-19 uglavnom su na kućnom lečenju. Imamo dva pripadnika koja su u dosta teškom stanju i borimo se za njih. Oni su u Kliničkom centru Vojvodine, a ostali su uglavnom otpušteni na kućno lečenje", poručio je ministar Vulin.

Foto: printscreen RTS

Vulin je rekao da je Vojska Srbije sačuvala svoju borbenu gotovost i sve svoje sposobnosti, bez obzira na dodatna angažovanja njenih pripadnika za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji.

"Vojska Srbije je u stanju da zaštiti sebe, da zaštiti Srbe bez obzira gde oni da žive, da zaštiti svoje nebo, svoj suverenitet i integritet. Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić insistira na tome da vojska mora da bude uvek u stanju da ispuni sve svoje ustavne zadatke. Trudimo se i uspevamo u tome da sačuvamo našu borbenu gotovost, da sačuvamo sve svoje sposobnosti bez obzira na koronu", rekao je ministar Vulin.

Na pitanje kada će Vojska Srbije imati vežbe sa vojskama drugih zemalja, ministar Vulin je rekao da imajući u vidu trenutnu situaciju oko koronavirusa, u ovom trenutku to niko ne može da kaže sa sigurnošću.

"U ovom trenutku trebalo je da imamo nekoliko raznih vojnih vežbi i sa zemljama istoka i sa zemljama zapada. Sve se pomera za septembar ili oktobar ove godine. Da li će toga biti, kada će to biti, niko u ovom trenutku ne može da vam kaže", istakao je ministar odbrane.

Foto: printscreen RTS

Ministar Vulin se osvrnuo i na produbljivanje saradnje između vojski Srbije i Narodne Republike Kine i istakao značaj pomoći koja je stigla od Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine, dolazak kineskih lekara eksperata u Srbiju i pismo podrške koje je uputio general Džang Jousja u ime Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine.

"Nismo sami. Tu je Narodna Republika Kina, Ruska Federacija, Evropska unija i Turska koje su poslale pomoć. Za nas je veoma važan taj osećaj da nismo sami i da se zna da borba Srbije ima podršku", poručio je ministar Vulin gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

On je dodao i da nikada ne možemo da kažemo gde prestaje vojska, a gde počinje narod i da "zato i pobeđuje".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija