• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2020

12:01

ZELENOVIĆ MORA DA PRESTANE DA OBMANJUJE JAVNOST, SVE MOŽE LAKO DA SE PROVERI Premijerka Brnabić odgovorila gradonačelniku Šapca

Društvo

ZELENOVIĆ MORA DA PRESTANE DA OBMANJUJE JAVNOST, SVE MOŽE LAKO DA SE PROVERI Premijerka Brnabić odgovorila gradonačelniku Šapca

Podeli vest

Krizni štab za suzbijanje bolesti Covid-19 razmatrao je predlog gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića za otvaranje privremene bolnice u sali Ekonomske škole "Stana Milanović" u tom gradu i jednoglasan stav je da nema opravdanih razloga da se nešto tako uradi, navela je premijerka Ana Brnabić u pisanom odgovoru Zelenoviću.

Gradonačelnik Šapca izjavio je juče da još uvek nema odgovora premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara na, kako je naveo, zahtev da u tom gradu počne da radi privremena bolnica za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom. 

Branbić je u pisanom odgovoru Zelenoviću, u koji je Tanjug imao uvid, istakla da nije pametno, niti efikasno da svaka lokalna samouprava otvara sopstvenu privremenu bolnicu.

Predsednica vlade je istovremeno pozvala Zelenovića da prestane da obmanjuje javnost da postoji privremena bolnica u Kraljevu i istakla da to jednostavno nije tačno i da može lako da se proveri.

Takođe, ukazala je da je Zelenović, po svemu sudeći, jedino zainteresovan za politizaciju tog pitanja. 

Foto: printscreen tvin

Na samom početku borbe protiv bolesti Covid-19, Krizni štab je doneo odluku o otvaranju tri privremene bolnice, vodeći računa da one budu ravnomerno raspoređene na čitavoj teritoriji zemlje i tako su krenule sa radom privremene bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, navela je Brnabic u odgovoru Zelenoviću.

Situacija se, navodi Brnabić, pažljivo pratila iz dana u dan i kada je uočeno da je neophodno, otvorene su privremene bolnice u Novom Pazaru, Kruševcu i Čačku.

Takođe, privremena bolnica nikada nije osnivana u Kraljevu, kako je više puta naveo Zelenović, iako je Kraljevo i veće i dalje od Beograda u odnosu na Šabac, istakla je premijerka.

Privremene bolnice ustanovljene su u sredinama u kojima je uočeno povećanje broja inficiranih građana, što na veliku sreću, ističe Brnabić, nikada nije bio slučaj sa gradom Šapcem. 

"Moram da naglasim i to da se grad Šabac nalazi na oko 80 kilometara od Beograda u kojem postoji najveća privremena bolnica u zemlji. Takođe je bitno da znate, da privremena bolnica u Beogradu može da primi oko tri hiljade pacijenata i da njeni kapaciteti ni u jednom trenutku nisu bili ni polupopunjeni", navela je premijerka .

Foto: Printscreen

Dodaje da sve to ukazuje da nikada nije postojala opravdanost za otvaranje nove privremene bolnice na samo sat vremena vožnje od najveće privremene bolnice u zemlji. 

Brnabić napominje da je, takođe, važno da svako otvaranje privremene bolnice podrazumeva angažman zdravstvenih radnika, koji bi bili obezbeđeni sa medicinskom opremom koja im obezbeđuje najviši stepen zaštite.

To bi, kako kaže, značilo da privremena bolnica u Šapcu koristi zdravstvene radnike i zaštitnu opremu, pre svega, skafandere koji su neophodni zdravstvenim radnicima u COVID bolnicama i da se naši resursi, toliko potrebni u vreme ovakve krize, koriste krajnje neefikasno. 

Upravo iz tih razloga, dakle činjenice da su za svaku privremenu bolnicu potrebni zdravstveni radnici, puna zaštitna oprema za sve koji rade u ovim bolnicama, da je potrebno organizovati privremene apoteke i lekove, rentgen aparate, stalnu dezinfekciju prostora, rigorozne mere obezbeđenja i slično, Krizni štab je pažljivo razmatrao gde su nam takve bolnice potrebne.

"I odmah smo jasno rekli da nije potrebno, nije pametno i nije efikasno da svaka lokalna samouprava otvara sopstevnu privremenu bolnicu", naglasila je Brnabić. 

Foto: Tanjug

Izrazila je uverenje da je Zelenoviću dobro poznata većina tih podataka.

"Nažalost, imajući to u vidu, uz način na koji se obraćate, pa čak i kada je potpuno očigledno da će se u narednim nedeljama čak i ove velike privremene bolnice polako gasiti, a da je potpuno besmisleno sada razmišljati o otvaranju novih, sve to nedvosmisleno ukazuje da ste jedino zainteresovani za politizaciju ovog pitanja. Molim Vas da to ne radite, imajući u vidu trenutak u kojem se kao društvo i država nalazimo", navela je Brnabić. 

Ukazala je da bi energija svih nas morala da bude usredsređena na borbu protiv Covid-19, umesto zaista besmislenih političkih insinuacija koje na dnevnom nivou pokušavate da nametnete kao tem, poručila je ona.

"Još jednom Vas takođe molim da prestanete da obmanjujete javnost da postoji privremena bolnica u Kraljevu, jer to jednostavno nije tačno, a i lako je proverljivo. Kao i uvek do sada, u svakom trenutku mi se možete se obratiti sa svakom inicijativom, ali nemojte da zloupotrebljavate sadašnji trenutak u cilju sopstvene političke promocije", zaključila je Branbić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(FOTO) ZAMISLITE DA SAJAM OVAKO IZGLEDA! Vesić objavio slike privremene bolnice u Čikagu: ALI AMERIKANCI NEMAJU POLITIČARE I MEDIJE KOJI NAVIJAJU ZA KORONU!
Beograd

(FOTO) ZAMISLITE DA SAJAM OVAKO IZGLEDA! Vesić objavio slike privremene bolnice u Čikagu: ALI AMERIKANCI NEMAJU POLITIČARE I MEDIJE KOJI NAVIJAJU ZA KORONU!

Iako su mnogi osporavali mere Vlade i sve što je učinjeno tokom epidemije koronavirusa, jedna mala Srbija pokazala je kako se treba boriti za svaki život stanovnika svoje zemlje, a beogradski Sajam je samo jedan od pokazatelja posvećenosti, volje i želje da se ljudima pruži najbolja moguća nega u ovim teškim vremenima.

20.04.2020

10:08

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija