• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

24.04.2020

11:55

PARE TEK 2022? Vlada razmatra "nemački model" za vraćanje novca onima koji su uplatili letovanje, evo šta on tačno PREDVIĐA: Imate dve opcije

Društvo

PARE TEK 2022? Vlada razmatra "nemački model" za vraćanje novca onima koji su uplatili letovanje, evo šta on tačno PREDVIĐA: Imate dve opcije

Podeli vest

Šta će biti sa svima onima koji su su uplatili letovanje tokom zime?

U Vladi Srbije intenzivno rade na uredbi kojom bi država trebalo da pomogne turističkim agencijama, hotelijerima i ugostiteljima, ali i građanima koji su uplatili turističke aranžmane pre početka vanrednog stanja. Kako navode izvori, u prethodna dva dana bilo je nekoliko krugova razgovora između predstavnika agencija i države i praktično je pitanje dana kada će Uredba biti ozvaničena.

Jedan od modaliteta podrške, koji se razmatra u ovom trenutku, je takozvani "nemački model". On podrazumeva da svi turisti koji su uplatili putovanja do početka vanrednog stanja 15. marta, a ne žele da putuju ovog leta – ili ne budu mogli, ako opet dođe do zatvaranja granica i sličnih mera – mogu računati na zamensko putovanje koje mogu iskoristiti do kraja 2021. godine. Ako ne iskoriste ovu mogućnost, posle isteka roka biće im vraćen uplaćeni novac, dakle 2022. godine. I to će biti obaveza.

Agencije pritom neće biti na gubitku jer će im država nadoknaditi ove troškove, dakle država će praktično garantovati realizaciju ovih aranžmana.

Među ostalim mogućim merama, a što su i glavni zahtevi turističkih radnika, hotelijera i ugostitelja, su dodatne olakšice uz već predstavljen paket ekonomske podrške - dostupniji krediti, sa otplatom od tri do pet godina, za obrtna sredstva i investicije, a ne samo za likvidnost, kao i produžetak moratorijuma na kredite i lizing.

Foto: Printscreen You Tube

 

Takođe, traže da im se omoguće i dodatne fiskalne mere u vidu produžene isplate bruto minimalne zarade.

“Tražimo nešto nalik državama u regionu, bruto plate za sve zaposlene u narednih 12 meseci, oslobađanje od poreza i doprinosa u tih 12 meseci, moratorijum na kredite do kraja 2020. i povoljne kredite za rad, ne samo za likvidnost”, istakli su prethodnih dana predstavnici turističkih agencija i tur operatera.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) veruje da bi sa ovim merama turističke agencije mogle da očekuju da spasu deo sezone, putovanjima u Grčku, koja je najavila otvaranje sredinom juna, kao i u Crnu Goru i Egipat, ali i slanjem turista na domaće destinacije.

Foto: tv prva

 

Hotelijeri kažu da su im najveći problem trenutno krediti, jer većinu investicija realizuju upravo na taj način, pa od države očekuju da im pomogne u pregovorima sa bankama.

Turistički vaučeri kao prva dodatna mera

Na sastanku Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, bilo je reči upravo o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka delatnostima koje su najviše pogođene pandemijom.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, država intenzivno razmatra kako da pomogne sektorima turizma, hotelijerstva i putničkog saobraćaja, a u tom smislu već je doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara.

Ugostitelji otvaraju vrata posle 1. maja

Sva je prilika da će već posle 1. maja doći do relaksacije mera u ugostiteljstvu, odnosno otvaranja kafića i restorana, svakako uz svu predviđenu zaštitu i poštovanje distance.

Kako navode naši sagovornici, Srbija će pratiti šta radi Nemačka, Austrija i druge zemlje, i u skladu sa tim prilagoditi svoje poteze u ovom sektoru.

Ugostitelji su svesni da će promet u startu biti značajno manji, jer će sve što se dešava biti neprijatno za posao, ali smatraju da "moramo da krenemo".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija