• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.04.2020

12:43

POSTOJE SVI USLOVI DA SE EPIDEMIJA PONOVO RAZBUKTI Srđa Janković: Svako popuštanje biće vrlo oprezno, na kašičicu

Društvo

POSTOJE SVI USLOVI DA SE EPIDEMIJA PONOVO RAZBUKTI Srđa Janković: Svako popuštanje biće vrlo oprezno, na kašičicu

Podeli vest

Od početka epidemije i uvođenja vanrednih mera očekujemo trenutak kada će situacija početi da se normalizuje. Ti trenuci su stigli. Imunolog Srđa Jankovića rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada. U ovom trenutku ako bismo naglo popustili i prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili, ukazao je Janković.

Doktor Srđa Janković je rekao da je prethodna noć bila tragična jer je bilo sedmoro preminulih.

"Sa stanovišta praćenja toka epidemije, broj preminulih kasni za brojem zaraženih, odnosno novoobolelih, jer bolest traje određeno vreme, tako da to nije pokazatelj razbuktavanja. To su posledice onoga što smo već imali", kaže Janković.

Naša epidemijska kriva opada, što je dobra vest, ukazuje Janković.

"Ono što je važno da neće opadati sama od sebe ako mi ne nastavilo da sprovodimo mere, jer u ovom trenutku ako bismo naglo popustili, prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili", rekao je Janković.

Sa druge strane, ako nastavimo ovako, ističe da smo na dobrom smo putu, imamo sve preduslove da se ovo završi ovom putanjom kojom sada ide.

Govoreći o popuštanju mera, Janković kaže da lekari ne strepe od mera koje se sada uvode.

Kaže da je naglašeno da će svaka mera koja se dalje predviđa da se ublaži - ipak biti ublažena tek nakon razmatranja trenutne situacije - još jednom će biti provereno da li postoje uslovi da se ublaži mera.

"Čak i ono što je najvljeno za neke datume, to su okvirnu uslovni datumi. Ako primetimo da stvari ne idu dobro, može da se desi da bilo koje ublažavanje bude odloženo", rekao je on.

Foto: printscreen RTS

Suština kontrola nad situacijom 

Kaže da je suština da imamo kontrolu nad situacijom, pregled situacije. Naravno da je dobra vest to što sa proširenim indikacijama testiranja imamo sve manje pozitivnih, kaže Janković i dodaje da to ukazuje da epidemija slabi.

"Da li i virus slabi to ne možemo sa sigurnošću da kažemo, očekujemo pad virulencije kada je virus duže prisutan ali to su neke duže vremenske skale, to je neka dugoročna evolucija virusa, i nije tako jednostavno, bitno je da on ima manje mogućnosti da naudi zbog toga što se manje prenosi a moguće je da počinje već da pokazuje i taj neki trend, još je rano da kažemo", rekao je doktor Janković.

Govoreći o pojavi novog žarišta u Negotinu, Janković kaže da svaka životna situacija ovog tipa nosi nepredviđene korake unazad i ponekad nikada ništa ne teče idealno i u tom smislu to ne sme da izmenadi stručnjake.

"Mi bismo voleli da se to nije desilo, voleli bismo da verujemno da se takve stvari neće dešavati, ali jednostavno suzbijanje epidemije je jedan proces i u svakom procesu ima događaja koji nas iznenade", rekao je imunolog.

Čekić i ples

Janković kaže da pričamo o dve situacije - jedna je ova iz koje izlazimo i dok ne izađemo iz nje, svako popuštanje biće vrlo oprezno na kašičicu - da ne ugozi živote i zdravlje starijih sugrađana i bilo koga.

Druga situacija je kada ostanemo bez virusa kao Kina sada.

"Moramo da pazimo da se ne vrati, to podrazumeva čitav niz dugih mera koje moraju da se ugrade - sada još imamo vanrednu situaciju, ali kada se ona završi, time što ćemo ostati bez virusa, moramo ubuduće redovne situacije da ugradimo čitav niz zaštitnih mera koje moraju da bude takve da se u život mogu ugraditi, to će biti novi izazovi", kaže on.

Foto: printscreen RTS

Citirao je rad koji je meni omiljeni rad o ovoj pandemiji, gde su upotrebljeni termini čekić i ples. 

"Kada kriva krene naviše, čekićem je udaramo i ona zaista ide naniže, naš čekić je pogodio cilj, to je ono što je vrlo važno da kažemo", objasnio je Janković.

Objašnjava da taj udarac ako ne popustimo čekić dovešće krivu na nulu a onda počinje ples, zato što ima izložene populacije, još uvek ima virusa u svetu, ne možemo da držimo zatvorene granice zauvek ali moramo neke zaštitne mere da imamo.

Prema njegovim rečima, ako čekić sada popustimo, nećemo plesati nego ćemo imati ponovo uzlaznu krivu. 

"Ne bih mnogo elaborirao o tome šta posle osim da će posle biti drugačija strategija koja se istražuje u svetu a podrazumevaće rano otkrivanje, zaštitne mere, adekvatno lečenje, i sprečavanje da se prenese na druge osobe, što ne možemo da prepustimo kolektivnoim imunitetu koliko god to bio neki završni ciklus svake epidemije", ukazuje on.

O vakcinaciji 

Kada dođe vakcina moći ćemo da iskorenimo virus ali još je rano, kaže Janković, dodajući da kliničke studije moraju da se rigorozno ispoštuju i obavljene po svim principima medicinske i istraživačke etike.

Da bi se to tako obavilo, ove potencijalne vakcine dokazaće svoju delotvornost i bezbednost tek kada prođe dovoljno vremena da se urade ispitivanja, objasnio je Janković.

"Pričati unapred o bezbednosti nečega što se upravo dokazuje nije svrsishodno. Navijam za Novaka Đokovića i siguran sam da nije ništa mislio protiv vakcinacije, normalno je da čovek ima dilemu, ali je normalno da zajedno tražimo najbolja rešenja", kaže Janković.

Prema njegovim rečima, kada budemo imamo delotvornu vakcinu siguran sam da ćemo stati složno jedni uz druge ali za sada čekić radi, odnosno epidemiološke mere.

Govoreći o otvaranju vrtića, Janković kaže da ne žele da vrtići postanu mesto gde će se virus prenostiti i da se rešenje traži.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rodoljub

pre 3 godine

Tramp je dao nalog da prestane finansiranje kriminalne SZO, nakon čega su se "zavrtanju slavine" pridružili Britanci i Japanci. U SAD se više ne koriste pandemijski modeli Bila Gejtsa, SZO i CDC-a već se gleda u stvarne podatke.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija