• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2020

13:58

DO OVOG DANA VRATA RAJA SU OTVORENA! Danas SLAVIMO MALI VASKRS, jednu stvar U ČAST ŽIVOTA I ZDRAVLJA obavezno uradite!

Društvo

DO OVOG DANA VRATA RAJA SU OTVORENA! Danas SLAVIMO MALI VASKRS, jednu stvar U ČAST ŽIVOTA I ZDRAVLJA obavezno uradite!

Podeli vest

Danas se završava takozvana Svetla nedelja, prvih sedam dana posle Vaskrsa. Današnja nedelja, poznata je i kao „mali Vaskrs“. Zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima.

Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus prema verovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena.

Tomina nedelja, osmi dan nakon Vaskrsa, posvećena je svetom apostolu Tomi. Tomina nedelja poslednji je dan vodene, prazne odn. trapave sedmice, prve nedelje po Uskrsu. U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

U nekim mestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svetlih dana.

Foto: Pixabay

 

Ponegde se do danas čuvaju crvena vaskršnja jaja i danas se daju deci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote.

Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim delovima zemlje danas farbaju jaja koja se daju deci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će sutra odneti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija