• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2020

08:13

DAČIĆ PRIMIO VAŽNO PISMO, UKINUTA RESTRIKCIJA IZVOZA MEDICINSKE OPREME IZ EU NA ZAPADNI BALKAN Neophodna je kolektivna akcija

Društvo

DAČIĆ PRIMIO VAŽNO PISMO, UKINUTA RESTRIKCIJA IZVOZA MEDICINSKE OPREME IZ EU NA ZAPADNI BALKAN Neophodna je kolektivna akcija

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je zajedničko pismo visokih predstavnika Evropske unije, upućeno ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana, u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan.

U zajedničkom pismu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borela, evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

Kako se navodi u pismu, organi Evropske komisije su pažljivo pratili primenu aktuelnih mera i analizirali prepreke koje su nastale kao posledica procesa podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za izvoz određenih proizvoda, što je dovelo do smetnji u trgovinskim tokovima.

Komisija je, ističu, donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa potrebama zemalja ZB, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan.

"Očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe", navodi se u pismu.

Foto: Pixabay

Navodeći da su ovo vremena velikih izazova i da je pandemija prouzrokovala situaciju u kojoj su mnoge zemlje širom sveta, uključujući i EU, uvele mere u cilju sprečavanja nedostatka zaštitne medicinske opreme za lečenje obolelih i prevenciju daljeg širenja bolesti, ističu da su saglasni da je za borbu protiv pandemije neophodna kolektivna akcija.

"Evropska unija je u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito vama kao našim najbližim partnerima. U vezi sa tim, iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19", navodi se u pismu.

Navode da je EU, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, već preduzela korake kako bi zemljama ZB pomogla da povećaju sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme.

U pismu se ističe i značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora i pohvaljuju napori Vlade koja je inicirala njihovu implementaciju, te pružaju podršku daljim naporima usmerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje.

"EK preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative Evropske unije u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji", zaključuju visoki predstavnici u pismu koje je u saopšenju preneo MSP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RosaLux

pre 3 godine

Da ukinuta restrikcija, sada kada njuma treba!

deda Raša

pre 3 godine

Mogli su sacekati da prodju Prvomajski praznici ili da zabranu ukinu1.maja, bilo bi svecanije. Uvideli olosi da Balkan po tom a i drugim pitanjima preuzima Kina i Rusija i da na ovim prostorima nema sta da traze,te spasavaju ono sto se moze.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija