• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2020

12:45

KROZ SAJAM JE PROŠLO VIŠE OD 1.000 PACIJENATA, A OTPUŠTENO 800 IZLEČENIH - EVO KAD ĆE PRIVREMENA KOVID BOLNICA BITI ZATVORENA! (VIDEO)

Društvo

KROZ SAJAM JE PROŠLO VIŠE OD 1.000 PACIJENATA, A OTPUŠTENO 800 IZLEČENIH - EVO KAD ĆE PRIVREMENA KOVID BOLNICA BITI ZATVORENA! (VIDEO)

Podeli vest

Više od hiljadu pacijenata zaraženih koronavirusom prošlo je kroz privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu , a otpušteno je više od 800 izlečenih, kaže glavni medicinski koordinator te bolnice potpukovnik dr Veljko Milić i ističe da sve manje pozitivnih na Kovid 19 dolazi na Sajam, dok je povećan broj otpusta



Milić kaže da su na Sajmu trenutno smeštena 154 pacijenta i da je u poslednja 24 sata primljen 21 pacijent, a otpušten 31 izlečeni pacijent.

Među pacijentima na Sajmu ima i desetak medicinskih radnika koji su većinom iz Beograda i okolnih mesta.

- U početku je bio veći priliv pacijenata, ali se prijem novoobolelih smanjuje, dok se povećava broj otpusta što se zapaža i u drugim zdravstvenim ustanovama u kojima su zbrinuti kovid pacijenti -kaže Milić za Tanjug.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja do sada je 25 pacijenata sa Sajma premešteno u kovid bolnice, a prema rečima Milića ti pacijenti su na vreme identifikovani i poslati u nadležne ustanove kako bi im se pružila adekvatna medicinska nega.

- Nisam siguran da bi se to desilo da nisu bili na Sajmu i da su ostali u kućnoj izolaciji - navodi Milić.

O zaraženima na Sajmu brine 18 lekara i 36 medicinskih sestara i tehničara koji se smenjuju u tri smene, a u medicinskom timu je i osam vojnih lekara koji su, kaže Milić, uglavnom zaposleni na Vojnomedicinskoj akademiji.

On smatra da se o zatvaranju Sajma može razmišljati kada broj pacijenata u toj bolnici bude sveden na oko 50.

- Teško je to prognozirati, ali to bi moglo da se dogodi za nedelju ili dve'''', kaže koordinator bolnice na Sajmu.

Milić napominje da je osnovni zadatak bolnice medicinski nadzor i da pacijenti u proseku na Sajmu borave oko dve nedelje.

- Balansiramo između želje pacijenata da što pre izađu iz bolnice i pravila i epidelmioloških normi zadatih od Kriznog štaba i zdravstvene struke. Naši pacijenti treba da budu svesni da naš nije cilj testiranje i da ono nema terapeutsku svrhu nego da je na prvom mestu medicinski nadzor - naglašava Milić.

Pacijentima smeštenim u bolnici na Sajmu dan počinje u šest sati kada je propisano buđenje , a doručak je između 7.00 i 8.00 sati posle čega u 9.00 sati sledi lekarska vizita.

Obolelima se tada meri temperatura i periferna oksimetrija, odnosno seturacija kiseonika što se, prema rečima Milića, pokazalo najpouzdanijim indikatorom progresije bolesti.

Ako se pacijent požali na ozbiljnije tegobe medinski tehničar ga dovodi do pulta gde mu se meri krvni pritisak, radi EKG i ukoliko je potrebno rendgenografija pluća i srca.

- Vreme ručka je od 14 do 15 časova, a posle popodnevne vizite u 16 časova, pacijenti imaju slobodno vreme za čitanje ili bavljenje sportom koji zahteva laganiji fizički napor jer je ipak reč o osobama koje nose virus u sebi - napominje Milić.

Naglašava da medicinsko osoblje ima kompletnu zaštitnu opremu sastavljenu od kombinezona sa kapuljačom, zaštitnog vizira, maske, dva para rukavica i natikača za obuću.

Privremena bolnica je podeljena u tri zone-crvenu, žutu i zelenu, a po izlasku iz crvene zone, odnosno hale u kojoj su smešteni pacijenti, medicinskoo osoblje dolazi do tunela sa alkoholnim oblakom gde se obavlja prvi nivo dezinfekcije,a posle toga se prolazi kroz tunel za dekontaminaciju gde se svlači oprema.

Zelena zona je prostor u kome medicinski radnici oblače opremu, a prolaskom kroz žutu zonu, odnosno hodnikom od oko 40 metara, stiže se do crvene zone.

- Kineski eksperti koji su obilazili sajam potvdili su da se sve radi ispravno i po epidemiološkim pravilima - priča Milić.

Dodaje da tim Zavoda za biocide svakodnevno dezinfikuje unutrašnjost bolnice, dok su za dezinfekciju spoljašnjeg prostora zadužene jedinice ABH službe Vojske Srbije.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija