• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.04.2020

21:27

PLAĆA SE SUVIM ZLATOM! MOŽE LI SE SRBIJA UZETI MILIONE NA SKLADIŠTENJU NAFTE! Ovo je sada glavni biznis u svetu!

Društvo

PLAĆA SE SUVIM ZLATOM! MOŽE LI SE SRBIJA UZETI MILIONE NA SKLADIŠTENJU NAFTE! Ovo je sada glavni biznis u svetu!

Podeli vest

U trenutku kad je cena crnog zlata na istorijskom minimumu, interes svih spekulanata je da kupe jeftinu nafu i uskladište je "za bolja vremena". Kako je cena sladištenja enormno porasla, skladišta su postala veoma tražen i profitabilni resurs na celoj planeta, ali, njih jednostavno više - nema

- Nemamo dovoljno kapaciteta ni za sopstvene potrebe i očekuje se izgradnja novih skladišta za tu svrhu - kaže Prof. dr Bogdan Kuzmanović, v.d. direktora Javnog preduzeća Transnafta AD govoreći o tome da su ekonomska kriza i "naftni rat" velikih proizvođača, uz efekte pandemije korona virusa doveli do pada potražnje za sirovom naftom.

Sva skladišta i u Srbiji puna

Kuzmanović objašnjava da je u Republici Srbiji trenutno izdato 27 licenci za skladištenje sirove nafte, derivata nafte ili biogoriva. Za skladištenje obaveznih državnih rezervi se prevashodno koriste kapaciteti javnih skladišta odnosno Republičke direkcije za robne rezerve i Transnafte AD.

- U sledećoj fazi moguće je da će se popunjavati slobodni kapaciteti u privatnom vlasništvu ili će se pristupiti javno privatnom partnerstvu. Trenutni kapaciteti omogućavaju 20 dana normalnog funkcionisanja zemlje ukoliko dođe do poremećaja u snabdevanju. Što se tiče Transnafte skladište za sirovu naftu je trenutno zapunjeno 63 posto i očekujemo da će ove godine biti zapunjeno 100 posto, dok je skladište za derivate sirove nafte potpuno napunjeno. U ovoj godini nakon rekonstrukcija rezervoara koje su u toku, biće na raspolaganju još dodatni skladišni kapaciteti za derivate. Za druge energetske subjekte nemam podatke - kaže Kuzmanović navodeći da se većina balkanskih zemalja nalazi u sličnoj situaciji kao i Republika Srbija - u postepenom povećavanju količina obaveznih rezervi nafte i derivata nafte kako bi postepeno došli do količina shodno preuzetim međunarodnim obavezama, s tim da je trenutno situacija u Srbiji najbolja.

OPASNO I PO SRBIJU! KORONA ĆE UBITI MILIONE DECE! Virus odlaže vakcinaciju protiv opasnih bolesti, UGROŽENI ŽIVOTI 13 MILIONA LJUDI!

Govoreći o politici skladištenja u Srbiji Kuzmanović kaže da je Republika Srbija je u obavezi da formira obavezne rezerve nafte i derivata nafte u visini 90 dana prosečnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje, u zavisnosti koja količina je veća. Zakonom o robnim rezervama propisuje se obaveza formiranja obaveznih rezervi najkasnije do 31. decembra 2022. godine. Formiranje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte jeste jedan od osnovnih i strateških ciljeva u oblasti energetike i predstavlja važan preduslov za podizanje nivoa energetske bezbednosti Republike Srbije.

Prvo obezbediti sebe

I naftne kompanije, koje posluju u Srbiji imaju svoje programe poslovanja i višegodišnje planove kojima obuhvataju i problematiku obezbeđenja nafte odnosno naftnih derivata za svoje poslovanje.

Foto: Tanjug

- Kada su u pitanju obavezne rezerve, njima se isključivo bavi Ministarstvo rudarstva i energetike preko Uprave za skladištenje obaveznih rezervi energenata, i oni to rade veoma profesionalno i odgovorno - kaže Kuzmanović komentarišući da se, po pitanju budućih politika za skladištenje nafte i derivate, „dešavaju presedani u ekonomskom, geopolitičkom i bezbednosnom smislu, tako da je neophodno obezbediti energetsku i prehrambenu sigurnost za naciju. Ovu opomenu treba ozbiljno shvatiti i obezbediti dovoljne kapacitete pre svega za svoje potrebe, a možda ne bi bilo loše obezbediti višak skladišnog prostora koji bi se mogao veoma lako i lepo unovčiti. Tek kada imate višak kapaciteta vi ga možete ili iznajmiti ili popuniti jeftinim energentima koje ćete kasnije, kada cene porastu dobro prodati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija