• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo.rs

30.04.2020

10:02

SLUŠAO SAM KONA, NIJE LOŠ - ALI JA BOLJE SVIRAM GITARU OD NJEGA! Doktor Nestorović otkriva: SVAĐAĆEMO SE NAS DVOJICA OPET KAD PROĐE EPIDEMIJA!

Društvo

SLUŠAO SAM KONA, NIJE LOŠ - ALI JA BOLJE SVIRAM GITARU OD NJEGA! Doktor Nestorović otkriva: SVAĐAĆEMO SE NAS DVOJICA OPET KAD PROĐE EPIDEMIJA!

Podeli vest

Doktor Branimir Nestorović, član Kriznog štaba koji je svojim izjavama i stavovima privukao najveću pažnju javnosti otvoreno govori o tome kako je uspeo da predvidi tok pandemije, kako se slaže sa kolegom Predragom Konom, zašto brani Novaka Đokovića, kako su se hejteri prevarili kad su nasrnuli na doktorku Dariju Kisić Tepavčević, ali i zašto je mora redovno da pere ruke bez obzira na epidemiju


Ispostavilo se da ste precizno predvideli tok epidemije u Srbiji, šta nas čeka nakon prvomajskih praznika?

- Mislim da sam na osnovu različitih modela dosta dobro predvideo tok pandemije. Pokazalo se da je virus vrlo osetljiv na sunčeve zrake, kako je sad pokazala međunarodna studija iz 116 zemalja u 500 gradova. To znači da se može očekivati smirivanje situacije sa minimalnim brojem novozaraženih, virus gubi snagu, do sredine ili kraja maja. Tokom leta će verovatno potpuno nestati, a diskusija da li će se vratiti na zimu je teoretske prirode. Najpoznatiji nemački virolog Drosten, čovek koji je napravio test za SARS, MERS i sada kovid-19/SARS2, misli da neće.

- Bilo je teško, ali je zadovoljstvo zbog uspešnog rada tim veće. Prošli smo kroz epidemiju izuzetno dobro, sa minimalnim žrtvama, desetak puta manje od većine zapadnih zemalja, kada se računa broj stanovnika. Napadi su normalni kada stojite uz predsednika Srbije. Mislim da ih moje izjave nisu interesovale, već da li će njemu lično to povećati rejting. Nisam osoba koja obraća pažnju na takve stvari, ja sam profesionalac. Za godinu dana sve će ovo biti zaboravljeno, ali će ostati mnogi sačuvani ljudski životi. Inače, taj je komentar bar bio duhovit, ostali su bili samo zlonamerni.

Uvek ste bili na strani žena, kako reagujete na napade na Dariju Kisić Tepavčević, vašu koleginicu iz kriznog štaba?

- Kada su videli da ne obraćam pažnju na napade, odlučili su da se pozabave dr Darijom i dr Konom. Smatrali su da će žena biti ranjivija na napade, ali su zaboravili da je dr Kisić fajter. Nedžentlmenski je napadati ženu, a posebno nekoga ko to ničim nije zaslužio. Ja sam rekao da je stvarno kriva što je lepa i pametna, to se teško prašta.

Koji trenutak tokom prethodnih nedelja vam je bio najteži privatno, a koji profesionalno?

- Najteži trenutak je bio početak, kada smo jurili da se organizujemo, da se prebacimo na ratnu medicinu. Sve nam je trebalo, a niko ništa nije hteo da proda. Na sreću, vrlo brzo je uspostavljen most sa Kinom. Lično mi je bilo teško kada je moja ćerka rekla: "Tata, strašno je šta o tebi pišu na Tviteru". Bila je veoma uplašena, tada sam baš bio besan. Bilo mi je teško i sada na kraju, kada je umro moj dobar prijatelj profesor Dragan Marković, kardiohirurg. Zajedno smo počinjali karijeru.

Da li ste u bliskom okruženju imali nekoga ko je bio pozitivan na koronu?

- Bilo je više kolega, ali na sreću u mom neposrednom okruženju nismo imali slučajeve obolevanja. Moja žena je mikrobiolog, kod nas u kući su dezinfekcija i pranje ruku redovna pojava i bez epidemije.

Kazali ste da vam je medicina oduzela muziku i sport, da li ćete nakon ove pandemije imati više vremena za to?

- Nadam se da ću opet početi da sviram gitaru, a uskoro odlazim u penziju, pa ću imati više vremena. Moja žena kaže da sam napravio toliko planova kao da imam 20 godina, a planiram da živim 90. Napisao sam knjigu o Teslinoj medicini, baviću se malo time kada ovo prođe.

Doktor Predrag Kon peva i svira gitaru, da li ste ga slušali i kakvi su vaši utisci?

- Slušao sam ga samo na Fejsbuku. Nije loš. Ja sam nekada bolje svirao gitaru od njega, ali da pevam ne umem nikako, tako da je on sada mnogo bolji.

Priznali ste da se ranije niste slagali sa Konom, kako se sada slažete?

- Sva moja neslaganja su uvek samo principijelne prirode, nikad lična. Sarađujemo izuzetno, moj i njegov model su bili veoma slični, predviđanja su nam bila gotovo podudarna. To ne znači da se nećemo svađati posle ovoga. Ovo je situacija u kojoj sve nesuglasice moraju da se ostave po strani, radi se o borbi za Srbiju.

Kon je kritikovao Đokovića, vi ste ga pohvalili, mislite li da je trebalo da se teniser izjašnjava o vakcinama?

- Nole je samo rekao da ne bi voleo da se vakciniše ako ne mora dok vakcina ne bude sasvim ispitana. To je njegov lični stav, ja ga poštujem. On je mlad i veoma zdrav, za njega korona nije rizik. Mi smo razgovarali o tome, ali mislim da je čitava diskusija nepotrebno usijana. Vakcine još nema, ne znamo kada će je biti, a ni da li će biti virusa na zimu i u kom obliku. Ne dam na Novaka, on je veliki Srbin i veliki čovek.

Za Prvi maj ću kositi travu i saditi cveće

Kako ćete provesti praznike?

- Biću u svojoj kući u Obrenovcu sa porodicom, verovatno ću kositi travu i saditi cveće. Naravno, skoro je sigurno da ću morati da cirkulišem i tokom praznika, mada je sada posla u kriznom štabu na sreću mnogo manje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
draga

pre 3 godine

Zasto je Dr .... toliko svadljiva prirode lako je se SVADJATI " Budimo ljudi" sto je govorio patrijarh PAVLE Cenim vas doprinos i trud, u ovim teskim vremenima na prvoj ste liniji..... Mislim (a nisam jedini) da se mnogo eksponirate (skromnost vam i nije vrlina) i oblastima u kojima niste bas strucnjak..... Sto se kaze "skromnost je vrlina velikih ljudi" pronadjite sebe u tome Zelim vam dobro zdravlje

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija