• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

02.05.2020

09:40

KORONA ODNELA ŽIVOT JOŠ JEDNOG LEKARA! Preminula doktorka Snežana Veljković! NJEN DOPRINOS SRPSKOJ MEDICINI JE NEPROCENJIV!

Društvo

KORONA ODNELA ŽIVOT JOŠ JEDNOG LEKARA! Preminula doktorka Snežana Veljković! NJEN DOPRINOS SRPSKOJ MEDICINI JE NEPROCENJIV!

Podeli vest

Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata

Korona virus odneo je još jedan život lekara, poznate niške doktorke Snežane Veljković, javlja portal Telegraf.

Otišla je još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi - ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Prošle godine priredila je knjigu "Kazivanja lekara o Velikom ratu" Branislava Dimitrijevića.

Ali, svoja interesovanja nije samo svodila na sudsku medicinu, već se godinama uporedno bavila i istorijom medicine, kojoj se poslednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, piše portal Srpska istorija.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

PREMINUO JOŠ JEDAN LEKAR OD POSLEDICA KORONAVIRUSA, zaražena i njegova supruga

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. veka jednu godinu na usavršavanju u Njujorku u Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980.godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

Izuzetno je bila posvećena nastavi i zato je bila miljenik svojih studenata. Pored nastave veliku pažnju posvećivala je naučno-istraživačkom radu u oblasti sudske medicine. Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su: naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti. I kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija "Nasilne asfiktične smrti".

Kao koautor učestvovala je u pisanje udžbenika za studente medicine "Forenzička medicina" ("Forensic medicine – tex book for medical students"), objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik "Sudska medicina", a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocene su i dve njene izvanredne monografije: "Hronika sudske medicine u Beogradu" i "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu".

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio joj je za njenu monografiju "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011.godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada - "Veselin Lučić."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija