• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

03.05.2020

16:48

DETALJAN VODIČ ZA POVRATAK U STANJE PRE KORONAVIRUSA! Kako i kada ćemo u gradski prevoz, kafiće, restorane, tržne centre... SVA PRAVILA NA JEDNOM MESTU!

Društvo

DETALJAN VODIČ ZA POVRATAK U STANJE PRE KORONAVIRUSA! Kako i kada ćemo u gradski prevoz, kafiće, restorane, tržne centre... SVA PRAVILA NA JEDNOM MESTU!

Podeli vest

Za naredne nedelje najavljen je "povratak" gotovo svih obeležja našeg svakodnevnog života u normalnim okolnostima

Epidemija korona virusa u Srbiji bliži se kraju. Danima unazad beležimo procentualno mali broj novozaraženih, a sve više izlačenih, imunitet nam jača, mere Vlade popuštaju. Došli smo u fazu u kojoj je sada pitanje, ne meseci, nedelja, već dana kada će vanredno stanje biti ukinuto, a život vraćen u normalne tokove. A hoće li zaista biti tako? Možemo li nakon korone živeti kao i pre njene pojave?

Ne, nećemo moći!

Koliko se god situacija u našoj zemlji poboljšava i epidemija bliži kraju, toliko su upozorenja stučnjaka, članova Kriznog štaba, o oprezu koji sada mora biti na višem nivou od onoga s početka epidemije kako ne bi bilo dovedeno u pitanje ono što smo postigli do sada, učestalija i naglašenija.

Foto: Tanjug/AP

Nakon što vanredno stanje bude ukinuto, korona virus neće nestati i mi ćemo, umesto da pričamo kako posle virusa, morati da naučimo da živimo sa njim, a najvažnije od svega su higijena i socijalno distanciranje, odnosno izbegavanje kontakata.

Naš suživot sa koronom, počeo je, na neki način, od ponedeljka. Tog 27. aprila, došlo je do prvih ublažavanja mera Vlade Srbije. Posle više od mesec dana sa radom su počeli frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane. Otvorene su pijace i male trgovinske radnje, dok su zanatlije počele sa radom nešto ranije.

Za naredne nedelje najavljen je "povratak" gotovo svih obeležja našeg svakodnevnog života u normalnim okolnostima. Vrtići, kafići, restorani, butici, tržni centri, gradski i međugradski prevoz, ponovo su tu. Ali ne više na isti načn.

Konobari sa vizirima, gosti sa maskama

Kafići, restorani i ostali ugostiteljski objekti otvaraju se 4. maja, a u narednom periodu, radiće na potpuno drugačiji način od onoga na koji smo navikli.

U podužim preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd stoji da organizacija i sprovođenje rada objekata mora da bude takva da se mogućnost prenošenja virusa svede na minimum. To će biti postignuto sprovođenjem ključnih mera prevencije - socijalnog distanciranja, nošenja lične zaštitne opreme i pojačane dezinfekcije.

Foto: Pixabay

Osoblje ugostiteljskih objekata moraće da nosi maske i rukavice, a konobarima, koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste, preporučeno je korišenje vizira. Bez maski će gosti moći borave samo dok su za svojim stolom, a raspored stolova neće smeti da bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. Ako objekti ne budu mogli da obezbede ovakav raspored, moraće između stolova da postave fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti međuprostor. Na ovom linku možete pročitati detaljno uputstvo kako će ubuduće izgledati naš boravak u kafićima.

Redari u autobusima javnog prevoza

Naredne nedelje počinje sa radom međugradski prevoz, od 4. maja počinje i gradski prevoz u Kragujevcu i Novom Sadu, dok će u Nišu i Beogradu početi od 8. maja.

Prema preporukama koje loklane uprave treba da sprovedu kada je gradski prvoz u pitanju, definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih lica, druga đaka i studenata, treća nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starijih od 65 godina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U vozila javnog gradskog prevoza ulaziće se isključivo na prednja, a izlaziti na ostala vrata, a obeležja će se nalaziti na samim vratima. Vozila će biti redovno dezinfikovana i provetravna, a u njih će moći da uđu samo putnici sa maskama i rukavicama. Vozači će takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika. Većina vozila već ima kabine, a tamo gde ih ne bude bilo, biće postavljeni plastični zastori. 

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je nedavno da će se u svakom autobusu nalaziti i redari čiji će zadatak biti da prate ulazak putnika u vozila i da im daju instrukcije o validiranju karte, kretanju, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila.

- Na ulazu će stajati redar koji će puštati određen broj putnika u vozilo. Validacija karte je neophodna, a svako drugo sedište će biti obeleženo, kako bi se držala fizička distanca. Osim toga, i na podu će biti obeleženo gde ljudi mogu da stoje - rekao je Vesić.

Paklene vrućine u tržnim centrima

Prethodnih dana su se, usled najava o otvaranju tržnih centara, u javosti povele polemike koliko je bezbedno u narednim periodu boraviti na ovakvim mestima, znajuću koliko su ona kod naših građana popularna i da su, naročito vikendom, pre "posete" korone Srbiji, vrvela od ljudi.

U danima koji su pred nama će, pored propisa o poštovanju mera socijalnog distancijara i pojačane dezinfekcije prostora, tržni centri morati da ispune još jedan uslov kako bi im bio omogućen nastavak rada. Neće smeti koriste centralnu klimatizaciju, jer ona povećava rizik transmisije virusa, tako da nas u tržnim centrima očekuju tropske vrućine i ustjao vazduh, bar neko vreme.

Foto: Pixabay

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je onda bezbedno ići u butike, radnje, tržne centre i zašto je u njima preporučeno isključivanje klima uređaja.

- Svako od nas treba da proceni rizik od nastanka infekcije kada odlazi na takva mesta. Što se tiče klima dokazano je da može da favorizuje kapljični put infekcije. Zahtevaju se striktne procedure za kafiće, teretane. Izrađene su preporuke za svako od tih mesta, ali se preporučuje da budemo na otvorenom. I te kako ima smisla to fizičko distanciranje. Vraćamo se normalnim životnim aktivnostima, ali ne smemo da zaboravimo na virus koji lako pronalazi put do osetljive osobe - rekla je ona.

Vrtići - male grupe dece, stariji mogu da nose i maske

Otvaranje vrtića najavljeno je za 11. maj, sve predškolske ustanove moraće da ispoštuju ni manje ni više nego 35 bezbednosnih uslova, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je država potpuno spremna za ovaj korak, te da su ustanove širom Srbije potpuno opremljene. Ministarstvo je obezbedilo i dodatnu medicinsku opremu koja će biti smeštena u pet velikih centara - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Kraljevo.

Foto: printscreen RTV Pink

Za početak, u vrtiće će ići samo deca čija roditelji imaju radnu obavezu, odnosno ne mogu da rade od kuće i oni će morati to i da dokažu potvrdama poslodavaca. Formiraće se male grupe, u kojima neće biti više od 5, 6 njih, a starije grupe će moći da nose i maske.

- Starije grupe će verovatno moći da nose maske, dok mlađe neće morati, konsultovaćemo se sa strukom. Neće biti puno dece u vrtiću, to će biti grupe od po 5, 6 njih. Dete mora biti potpuno zdravo kako bi ušlo u vrtić i to ćemo kontrolisati. Higijenski uslovi su dobri, ulagali smo dosta - rekao je ministar Šarčević.

Kako sa đacima do 12 godina starosti

I da decu do 12 godina u školama će biti organizovan boravak, ali preciznih pravila za takvu organizaciju još nema.

Za sada se samo zna da će i to krenuti 11. maja, kada i vrtići.

- Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces varaćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja - najavio je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević.

U avion s testom od poslednja 72 sata

Komercijalni putnički vazdušni saobraćaj, odnosno otvaranje graničnih prelaza na međunarodnim aerodromima u Beogradu, Nišu i Kraljevu, zvanično može početi 18 maja.

Umesto dva i po sata pre poletanja, sada će na aerodrom morati da se dolazi četiri sata ranije. Kada avioni ponovo počnu da lete, putnike očekuju mnoge promene - od merenja temperature pre ulaska u avion, testova na virus od 72 sata, karantina od 14 dana, do striktnih pravila u samom avionu.

Foto: rts.rs/printscreen

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je daje Srbija potpuno spremna, ali da će to, ipak, zavisiti i od ostalih zemalja, odnosno, od trenutka kada će one dozvoliti letove sa svojih aerodroma.

- Mi nismo zatvarali aerodrome, nego su svuda bile ukinute redovne avio-linije. Beogradski aerodrom bio je otvoren sve vreme vanrednog stanja jer smo dopremali humanitarnu pomoć i vraćali naše građane iz drugih država. Naš je predlog da se putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da letovi sa aerodroma Nikola Tesla, kao i aerodroma u Nišu i Kraljevu pokrenu tada - rekla je Mihajlović.

Dr Darija Kisić Tepavčević kazala je da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj još uvek nema, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

- To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju - istakla je Kisić Tepavčević povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

Svadbe, krštenja, rođendani - sredina juna

Na svadbama, krštenjima, rođendanima i u kafanama moći ćemo ponovo da se veselimo s društvom već od 15. juna, kaže član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Branimir Nestorović.

U prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude 20. Nakon toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna.

Foto: Informer/Zoran Sinko

- Virus je izgubio na snazi, visoke temperature i UV zračenje ubijaju njegovu infektivnost, pa je potrebna veća količina virusa da bi se osoba zarazila. Zato nema potrebe da gosti u kafićima i restoranima nose maske, jer će pre samog ulaska biti dezinfikovani, a i sedeće na dovoljnoj udaljenosti. Razdaljina od dva metra potrebna je ukoliko osoba kija ili kašlje, ali nadam se da onaj ko je bolestan neće ići na kafu ili ručak - smatra dr Nestorović.

Podsetimo, od 27. aprila ponovo rade frizerski i kozmetičarski saloni, teretane i fitnes centri. Takođe, od 29. aprila ponovo su otvrena dečja igrališta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija