• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: istorijskizabavnik.rs

04.05.2020

14:18

TAJNA BROZOVE SMRTI! Lični lekar progovorio tek posle 36 godina - OVO SU STVARNO BILE TITOVE POSLENJE REČI!

Društvo

TAJNA BROZOVE SMRTI! Lični lekar progovorio tek posle 36 godina - OVO SU STVARNO BILE TITOVE POSLENJE REČI!

Podeli vest

Bila je nedelja, 4. maj. Uobičajeni televizijski program prekinuo je crni ekran. Trajao je 30 sekundi, a onda je Miodrag Zdravković, unapred određen glavni spiker Televizije Beograd, izrekao do tada nezamislivu rečenicu: "Umro je drug Tito".

"Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije."

Ovim rečima je Miodrag Zdravković, spiker Televizije Beograd, tačno u 18:50, višemilionskom auditorijumu "od Triglava do Đevđelije" potvrdio najcrnje slutnje - doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga zemlje, čelnik Pokreta nesvrstanih i čovek koji je upravljao Jugoslavijom punih 35 godina, Josip Broz Tito, preminuo je u Ljubljani, samo nekoliko dana pre svog 88. rođendana.

Ovom šokantnom, ali kratkom saopštenju prethodnila je višemesečna borba lekara u Ljubljani da predsednika SFRJ održe u životu. Tokom nje Titu je amputirana noga, a poslednje dane proveo je u komi iz koje se zapravo nikada ni nije probudio. 

Doktor Milomir Stanković u to vreme bio je mlad doktor smešten na dužnost dežurnog lekara pored Titove postelje. Zadatak mu je bio da zapisuje - dijagnoze, prognoze lekara, terapije koje predsednik uzima. Preminuo je u decembru 2019. godine kao jedan od poslednjih svedoka poslednjih dana jugoslovenskog maršala. 

STRAVIČNA TIŠINA, PLAČ, JECAJI, PLAKAO JE POLJUD.... Na Hajduk - Zvezda javljeno je da je Josip Broz Tito UMRO....

O događajima kojima je svedočio prvi put je progovorio u knjizi "Tito između života i smrti" objavljenoj tek 2016. a o svojim sećanjima pričao je i u emisiji Mire Adanje Polak na RTS-u.

Upravo sedeći pored Titovog bolničkog kreveta doktor Stanković je čuo i poslednje reči Josipa Broza.

- Kad je video da je sve propalo njegove poslednje reči su bile: "Šta sve ovo treba da znači!" E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, ne znam... Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi,  ispričao je doktor Stanković.

Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05.

PRED SMRT MI JE PRIZNAO SVOJU KOBNU GREŠKU! Titov unuk otkrio da je maršal jedan svoj potez smatrao FATALNIM PO JUGOSLAVIJU

Sledećeg dana, 5. maja, Plavim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslepodnevnim časovima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. Tog i narednih dana, građani su u mimohodu odavali počast jugoslovenskom šefu države prolazeći pored njegovog kovčega u sali Skupštine Jugoslavije.

Tito je sahranjen 8. maja u Kući cveća na Dedinju. Sahrani je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta, a na poslednji počinak doživotnog predsednika Jugoslavije ispratile su i stotine hiljada građana.

Celo gostovanje doktora Milomira Stankovića kod Mire Adanje Polak možete pogledati ovde:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija