• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

04.05.2020

18:24

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 47! Našli smo rešenje da ne budemo bledi i anemični! Crni uveo nove namirnice koje svakodnevno moraju da se jedu!

Društvo

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 47! Našli smo rešenje da ne budemo bledi i anemični! Crni uveo nove namirnice koje svakodnevno moraju da se jedu!

Podeli vest

Dragi moji gurmani i gurmanke, debelići i debelice, i svi vi koji me pratite jer vam je zabavno, iako ste mršavi i lepo građeni, došao je trenutak da u "Crni dijetu" uvedemo još neke namirnice koje ćemo svakodnevno konzumirati

Pošto mi je veliki broj vas ukazao na to da sam bled i da izgledam anemično, što je ruku na srce tačno, konsultovao sam se lekarima i shvatio da u ovom režimu ishrane nisam obezbedio dovoljan unos gvožđa koje je izuzetno bitno. Zbog toga ćemo našu ishranu oplemeniti namirnicama bogatim gvožđem i promena će biti vidljiva već kroz dve nedelje.

Da bih vam objasnio zbog čega ovo radim prvo želim da vam dočaram zašto je gvožđe toliko bitno za nas i naš organizmu. Njegova uloga je zaista ključna, što najbolje pokazuje to da snabdeva kiseonikom vitalne organe, mozak, srce i jetru. A koliko će kiseonika dospeti u tkiva i vitalne organe zavisi od njegovog prisustva i iskoristljivosti u organizmu. Bez gvožđa ne može da se sintetiše hemoglobin koji ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik od pluća do tkiva.

Druga važna uloga gvožda je stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta mišica, koji je važan jer transportuje kiseonik do mišica, obezbeđujući energiju koju trošimo za vreme fizičke aktivnosti. Uz sve to gvožđe stvara citohrome, ćelijske enzime koji su važni jer daju energiju telu, obezbedujući procese ćelijskog disanja. Istovremeno, gvožđe podstiče rast, otpornost na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost. Osim toga, ulazi i u sastav enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lekove i toksine, učestvuje u sintezi enzima za proizvodnju neurotransmitera, a i sintetiše određene hormone štitne žlezde. U prevodu ukoliko u našem organizmu ne bi uopšte bilo gvožđa, život bi stao za manje od minuta.

Ono što je nama važno je kako ćemo unositi gvožđe, s obzirom da ga ima i u mnogim proizvodima koje ne jedemo i koji su kalorični. Najviše gvožđa ima u morskim plodovima poput školjki, u crvenom mesu poput govedine, ali i u jagnjetini, ćuretini i piletini. Uz to ima ga dosta i u sardinama i tunjevini. Od ovih stvari možemo da jedemo ćuretinu i piletinu ali predlažem da svaki dan pojedete po jednu sardinu ili tunjevinu i to u umaku od povrća nikako u ulju. Takođe gvožđa ima i u žitaricama koje ne jedemo i u mahunarkama poput graška i pasulja koje takođe ne jedemo zbog velike količine ugljenih hidrata. Međutim ima ga i u zelenom povrću poput spanaća, brokolija, prokelja, kelja, špargle, i predlažem da ove namirnice jedete kada god možete. Znači da se dogovorimo, od danas, svakoga dana moramo da pojedemo ili sardinu ili tunjevinu i nešto od ovog zelenog povrća koje sam nabrojao.

Pored svega ovoga ne apsorbuje se svo gvožđe koje unesemo i to zavisi od mnogo faktora. Ono što je sigurno je da apsorbciju pospešuje vitamin C.koga ima u voću. Zbog toga ćemo kada god jedemo namirnice bogate gvožđem nakon toga za dezert pojesti i pola grejpfruta kako bismo pospešili apsorbciju. Ako vam ne ide da nakon sardine ili tunjevine ili spanaća jedete grejpfrut vi nacedite sok od njega ili od limuna. Ukoliko vam se ni to ne radi, postoji jedna namirnica koja u sebi sadrži i gvožđe i vitamin C i to je kopriva, koju možete da skuvate i jedete, ukus je sličan kao kod blitve ili zelja.

Nastavljamo hrabro napred i to puni gvožđa. Pridržavajte se svega, nemojte da posustajete, pobeda je mnogo bliža nego što možda deluje.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija