• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

05.05.2020

17:36

NA BALKANU SE MANJE UMIRE OD KORONA VIRUSA?! Šok otkriće belgijskih naučnika, SRBI IMAJU OTPORNIJE GENE?! OVO JE NJIHOV ODGOVOR ZAŠTO JE TO TAKO!

Društvo

NA BALKANU SE MANJE UMIRE OD KORONA VIRUSA?! Šok otkriće belgijskih naučnika, SRBI IMAJU OTPORNIJE GENE?! OVO JE NJIHOV ODGOVOR ZAŠTO JE TO TAKO!

Podeli vest

Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci sa Gent-a i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19

Stručnjaci sa Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od korona virusa stradao mnogo veći broj ljudi.

Prema belgijskim naučnicima, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Srbija, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih.

Foto: Ilustracija

Suprotno tome, pandemija virusa Covid-19 teško je pogodila severnu Italiju, Španiju, kao i američku saveznu državu Njujork. Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci sa Gent-a i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19, piše La Libre.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19. Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

- Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu - objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cikl

pre 3 godine

Nevidjena glupost!!! Isfabrikovana vest ili dobro placena izjava.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija