• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.05.2020

07:07

OVO SU 4 SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA ZBOG KOJIH ODMAH MORATE U BOLNICU! Doktor Ćulafić: Primetili smo jednu LOŠU ČINJENICU

Društvo

OVO SU 4 SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA ZBOG KOJIH ODMAH MORATE U BOLNICU! Doktor Ćulafić: Primetili smo jednu LOŠU ČINJENICU

Podeli vest

Mladić iz Srbije doživeo je možda udar, i podelio svoje iskustvo sa javnošću.

"Ujutru negde oko 11 sati je počela vrtoglavica, oduzetost desne ruke i moć govora je bila pogoršana", priča svoje iskustvo 29-godišnji Stefan Dobrić.

Karakteristika moždanog udara je da svaki minut dragocen, a to potvrđuje i Stefanov slučaj.

Sve se dogodilo pre tri-četiri nedelje, nakon čega je doktor izvadio tromb. Stefan se danas oseća odlično.

"Mi smo uradili oko 99 pacijenata za ovaj period. Mnoge zemlje u regionu, čak i u Evropi nisu radile za vreme pandemije mehaničke tromektomije, njihove sale su bile zatvorene. Mi smo primetili da smo imali jednu jako veliku grupu pacijenata, koji su bili mladi, a koji su imali moždani udar. To je bila grupa između 28-37 godina", navodi interventni neuroradiolog Slobodan Ćulafić.

Bez obzira na koronavirus, neke procedure u ovoj bolnici su sada brže.

Foto: printscreen/RTS

 

"Naša ustanova se postarala da imaju 24 sata aktivan tim za primenu mehaničke ekstrakcije tromba, što do sada nije bila praska. Takođe je stigao i softerski sistem za radiološku dijagnostiku, bržeg prepoznavanje akutnog moždanog udara", ukazuje neurolog Valentina Mileusnić, pomoćnik direktora Bolnice "Sveti Sava".

Prijem podeljen na dva dela  

Od početka epidemije zbrinuli su oko 700 pacijenata, a u bolnici je u svakom trenutku ležalo njih 130. Kako bi sprečili ulazak koronavirusa u njihovu ustanovu, prijem su podelili na dva dela. U jednom delu su bili pacijenti bez temperature, a u drugom sa njom.

"Imali smo pet izolacija, to su bile odvojene sobe u koje su bili smešteni kreveti za pacijente koji su primljeni sa moždanim udarom i febrilnošću. Pacijenti koji su ušli bez temperature, provodili su u izolacijama tri dana i tako smo izbegli da nam kovid uđe u bolnicu", objašnjava dr Marjana Vukićević, v. d. direktora Bolnice "Sveti Sava".

Kako su i očekivali, bilo je je i pacijenata koji su imali moždani udar, ali i koronavirus.

"Mi smo imali osam kovid pozitivnih pacijenata, oni su bili izolovani, nije bilo prenosa infekcije na ostale pacijente, niti na osoblje", dodaje

Utrnulost polovine lica ili tela, poremećaj govora, duple slike, nesiguran hod, ne ignorišite ni u narednom periodu. Moždani udar ne zna ni za vreme, ni za mesto!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija