• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

11.05.2020

08:38

ČUDO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG! Fatima je godinama je bolovala, a onda je otišla da celiva mošti svetitelja!

Društvo

ČUDO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG! Fatima je godinama je bolovala, a onda je otišla da celiva mošti svetitelja!

Podeli vest

Tu noć bolesnica je sasvim mirno provela u Ostrogu, a kada je svanulo, prva je došla na jutrenju, da još jednom zablagodari Bogu, koji je molitvama Svetog Vasilija isceli

Isceljenja Svetog Vasilija Ostroškog, rođenom u Popovom selu u Hercegovini 1610. godine sa krštenim imenom Stojan, i danas su nadaleko čuvena i prepričavana, a broj čuda koji su vezani za ovog svetitelja beskonačan je.

Jedno od njih opisano je u tekstu portala Slobodna Hercegovina, u kojem je glavni akter muslimanka Fatima koja je 5 godina bolovala od teške bolesti, a koja ni za živou glavu najpre nije želela da se pokloni ovom pravoslavnom svetitelju.

AMFILOHIJE SA OSTROGA POSLAO JAKU PORUKU MILU I VELJOVIĆU: Mi ćemo poštovati sve mere, a vi gospodo...

Kako su Vasiliju svi istim jezikom zborili i svi slične nevolje imali, svi su bili i njegovi, makar na drugi način verovali i svoju veru ispovedali, baš kao i muslimanka Fatima, u vreme kada će se zauvek nastaniti u tvrdoj steni Ostroga, ne ovog zavaoskog, nego onog crnogorskog, s kojeg se vide i drum i reka, iz manastira usađenog u stenu, očito samo svetim ljudima namenjenog, o čemu je Popović zapisao: "6. maja 1964. godine muslimani Asib Gušo i Ševka Zajko dovedoše teško bolesnu, takođe muslimanku, Fatimu na Ostrog. Fatima je bila težak bolesnik. Od nekih strahovitih grčeva u celom telu patila je punih pet godina.

Foto: printscreen

Bolovi su je bacali u nesvest te je u tim mukama vikala, ružila i svoje najmilije. Za tih pet godina teške bolesti, koja je prelazila u ludilo, sa bolesnicom su obišli sve lekare, vračare i travare, ali leka i pomoći nije bilo. Čuli su za isceljenja od takvih bolesti u Ostrogu, pa su bolesnu Fatimu njen rođak Asib i komšinica Ševka doveli u Gornji manastir. Kada su je doveli pred crkvu u kojoj leži telo Svetog Vasilija, bolesnica je iz glasa vikala: "Neću tamo da ulazim". To je ponovila nekoliko puta, uz ludačke trzaje da se vrati nazad.

Čuvar ćivota otvorio im je crkvu, malo kasnije i ćivot Svetog Vasilija, i pomogao da bolesnicu privedu Svetitelju. Sa velikom mukom u tome se na kraju i uspelo. Rodbini bolesnice pošlo je za rukom da je ubede i da celiva Svetitelja, što je ona i učinila. U tom trenutku nju snađe neko užasno grčenje i drhtanje, da je to bilo strašno i gledati. Pošto se malo smirila, bolesnici je pročitana molitva. Po svršenoj molitvi nju tek tada uhvati neka jeziva muka i trzaji, od kojih je spopade takvo znojenje da je za kratko vreme bila sva mokra.

"SVETI VASILIJE JE NAJBOLJA VAKCINA"! Amfilohije pozvao vernike da 12. maja dođu pod Ostrog!

To stanje ne potraja dugo. Neočekivano, na očigled svih, nju iznenadno obuze neki mir i spokojstvo, koje se jasno odražavaše na njenom licu. Ona se potpuno smiri, kleče kod ćivota Svetitelja i otpoče da se moli. Ne potraja dugo, ona ustade sva ozarena i reče svima nama: "Hvala Bogu i Svetom Vasiliju, ja ozdravih. Ništa me ne boli". To izgovori pa pripade celivati život Svetitelja. Prisutni, zadivljeni ovakvoj milosti Božijoj, zahvališe Bogu i Njegovom Ugodniku za ovo čudno isceljenje. Tu noć bolesnica je sasvim mirno provela u Ostrogu, a kada je svanulo, prva je došla na jutrenju, da još jednom zablagodari Bogu, koji je molitvama Svetog Vasilija isceli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladan

pre 3 godine

Verujem u sve price koje sam citao i dalje cu citati . I voleo bi ja i moja porodica da jednog dana i mi odemo u manastir

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija