• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.05.2020

13:30

IMAMO ŠANSU DA ZAVRŠIMO S KORONOM DO KRAJA JUNA! Ministar Lončar: Tada bismo mogli da imamo poslednjeg zaraženog!

Društvo

IMAMO ŠANSU DA ZAVRŠIMO S KORONOM DO KRAJA JUNA! Ministar Lončar: Tada bismo mogli da imamo poslednjeg zaraženog!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao sa direktorima kovid bolnica, epidemiolozima i predstavnicima sindikata. Prema modelu koji su predstavili epidemiolozi Medicinskog fakulteta u Beogradu, očekuje se da krajem juna bude registrovan poslednji slučaj korona virusa u Srbiji, pod uslovom da se građani pridržavaju mera

 

Na sastanku je rečeno da se smanjuje broj zaraženih koronavirusom, kao i broj pacijenata koji su u teškom stanju i na respiratorima. Sada ih je 39. Smanjuje se i procenat pozitivnosti, koji sada iznosi 1,35 odsto.

Prema modelu koji su predstavili epidemiolozi Medicinskog fakulteta u Beogradu, procenat pozitivnosti u maju bi trebalo da iznosi oko jedan odsto.

Očekuje se da krajem juna bude registrovan poslednji slučaj korona virusa u Srbiji, naravno uz napomenu da će takav scenario biti moguć samo ako građani nastave da se pridržavaju svih propisanih mera.

Rečeno je i da će bolnica na Banjici prva biti isključena iz kovid sistema, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da očekuje da do kraja nedelje ta ustanova ostane bez pacijenata koji su kovid pozitivni.

- Sledi proces dezinfekcije bolnice, testiranje svih radnika i ostale neophodne procedure. Očekujem u narednih desetak dana da bolnica na banjici krene da radi svoj posao - kaže Lončar.

Navodi da će privremena bolnica na Sajmu u Beogradu, u kojoj se trenutno nalazi 21 pacijent, raditi još najmanje nedelju dana u smanjenom kapacitetu.

- Ne možemo sa pacijentima bez simptoma da opteretimo bolnice. Nije u redu prema pacijentima da se nalaze u takvom prostoru, a ni prema zdravstvenim radnicima. Oni će ostati na sajmu - objašnjava Lončar.

Ministar Lončar kaže i da će, po sadašnjim procenama, bolnica u Pančevu morati da radi još najmanje dve nedelje.

- Dijaliza ima poseban program po kojem će se sprovoditi, da niko ne ostane oštećen. Postoji veliki problem sa pacijentima koji su došli iz gerijatrijskih centara, ali napravili smo i dinamiku za njih - ističe Lončar.

Najavljuje da će ove nedelje biti napravljena procena ko od njih, računajući samo one koji su kovid negativni, može da se vrati u domove. Oni koji ne budu u takvom stanju biće prebačeni u lokalne bolnice.

- Napravili smo detaljnu strategiju za narednih nedelju dana - do sledećeg ponedeljka, ako ne bude nekakvih iskakanja, a neće ih biti ako se budemo pridržavali mera. Drago mi je da je struka izašla sa nekim orijentacionim datumima kada bismo trebali da završimo sa ovim problemom - navodi Lončar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija