• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.05.2020

15:02

VRHOVNI KOMANDANT VANREDNO UNAPREDIO ZASLUŽNE U BORBI SA KORONA VIRUSOM zbog pokazane hrabrosti i uspešnog izvršavanja zadataka

Društvo

VRHOVNI KOMANDANT VANREDNO UNAPREDIO ZASLUŽNE U BORBI SA KORONA VIRUSOM zbog pokazane hrabrosti i uspešnog izvršavanja zadataka

Podeli vest

Zbog pokazane hrabrosti i uspešnog izvršavanja zadataka u borbi sa Korona virusom, a na osnovu člana 112. stav 2. Ustava Republike Srbije, člana 17. tačka 9. Zakona o Vojsci Srbije predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaze o unapređenjima u viši čin.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić vanredno je unapređen u čin general-majora, a načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Srđan Petković unapređen je u čin brigadnog generala. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručili su ukaze i u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i svoje čestitali unapređenja general-majoru Jovičiću i brigadnom generalu Petkoviću.

Foto: www.mod.gov.rs

General-major Uglješa Jovičić završio je Medicinski fakultet u Novom Sadu 1984. godine. U vreme oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ 1991. i 1992. godine bio je komandir sanitetskog voda Prve gardijske artiljerijske brigade. Specijalizaciju iz Opšte medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine. U vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost upravnika Garnizonske ambulante u Kragujevcu, vanredno je unapređen u čin potpukovnika i odlikovan od strane predsednika Republike. Doktorirao je 2013. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine. Načelnik Uprave za vojno zdravstvo je od 2018. godine.

Foto: www.mod.gov.rs

General-major Uglješa Jovičić

Brigadni general Srđan Petković u vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost komandira tehničkog voda u 23. pešadijskoj brigadi Niškog korpusa Treće armije. Komandno-štabno usavršavanje završio je 2009. godine, a Generalštabno usavršavanje 2013. godine. U čin pukovnika vanredno je unapređen 2014. godine. Na dužnosti  direktora TRZ Čačak je od 2014. godine, a na dužnosti načelnika Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije od 2019. godine.

Foto: www.mod.gov.rs

Brigadni general Srđan Petković

Prema rečima general-majora Uglješe Jovičića, vanredno unapređenje u viši čin rezultat je ne samo njegovog ličnog rada, već i svih kolega iz vojnog zdravstva, posebno u vremenu kada je pred svima bio jedan izuzetno važan zadatak – borba protiv virusa Kovid-19.
 
- Bez kolega medicinara i kolega koje nose vojno zdravstvo, ne bismo mogli da odgovorimo zadatku koji je bio pred nama. Zahvaljujem vrhovnom komandantu, ministru odbrane i načelniku Generalštaba na tome što su prepoznali da smo se trudili da naše zadatke iznesemo do kraja i hvala im što su prepoznali i moje lično angažovanje. Ovo je za mene velika obaveza i još veća čast. Mogu da kažem i da se obavežem da ćemo raditi još bolje i da ćemo unaprediti vojno zdravstvo – poručio je general Jovičić.

Foto: www.mod.gov.rs


Brigadni general Srđan Petković rekao je da unapređenje u viši čin u karijeri svakog profesionalnog vojnog lica predstavlja poseban trenutak.
 
- Za mene unapređenje predstavlja ogromno priznanje, zadovoljstvo i čast – na jednoj strani, a na drugoj – obavezu i odgovornost u izvršavanju predstojećih zadataka, zajedno sa pripadnicima Uprave za logistiku, Centralne logističke baze, upravnim i izvršnim organima logistike Vojske Srbije u stvaranju uslova za nesmetanu realizaciju zadataka sastava, jedinica i ustanova Vojske Srbije. Svojim pretpostavljenima – vrhovnom komandantu, ministru odbrane i načelniku Generalštaba zahvaljujem na ukazanom poverenju – rekao je general Petković.

Foto: www.mod.gov.rs

Uručenju ukaza o unapređenju prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić i načelnik Uprave za kadrove pukovnik Zlatko Mišić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija