• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.05.2020

10:30

(VIDEO) POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA PRVI SRPSKI RESPIRATOR! Pet modela napravljeno u REKORDNOM ROKU, tim stručnjaka radio bez dana pauze

Društvo

(VIDEO) POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA PRVI SRPSKI RESPIRATOR! Pet modela napravljeno u REKORDNOM ROKU, tim stručnjaka radio bez dana pauze

Podeli vest

Od danas Srbija može da se pohvali respiratorom domaće proizvodnje. Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana. Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića.

Ristić je za RTS objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

"Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima", rekao je Ristić.

Istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja pacijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

"U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije", istakao je Ognjen Ristić.

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta "Mihajlo Pupin" kao i ljudi iz "Smart risrča". Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Foto: printscreen RTS

Kaže da sledi standardna procedura sertifikacije i da bi posle te procedure srpski respiratori mogli da se nađu u bolnicama. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana procedura moguća u vanrednim stanjima.

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima.

Kada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno "Prva petoletka" i deo "Trajala".

"Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji", rekao je Nešić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija