• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.05.2020

15:01

OVO ĆE BITI JEDINI NAČIN DA SE VRATITE U SRBIJU! FORMIRANA POSEBNA KOMISIJA, a evo ko neće morati da radi test!

Društvo

OVO ĆE BITI JEDINI NAČIN DA SE VRATITE U SRBIJU! FORMIRANA POSEBNA KOMISIJA, a evo ko neće morati da radi test!

Podeli vest

Kako saznaje Informer, da bi se državljani Srbije iz inostranstva vratili u Srbiju, moraće da na granici pokažu PCR test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Ova odluka donesena je na današnjem sastanku kriznog štaba koji se bavi suzbijanjem epidemije korona virusa u Srbiji.

Krizni štab je odlučio da negativan test na virus bude uslov za ulazak u zemlju, odnosno slobodno kretanje. Ako osoba koja se vraća u zemlju nema urađen test, moraće odmah da bude usmerena na kućnu izolaciju 14 dana, kada bi trebalo da bude i testirana na koronu.

Što se tiče stranaca koji dolaze u Srbiju, proces za ulazak u našu zemlju biće nešto komplikovaniji.

Oni će, naime, najpre morati da se obrate posebnoj komisiji pod nadzorom Vlade, Komisiju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: tanjug/v.dzuverovic

Nakon što im komisija odobri ulazak u Srbiju, i oni će morati da pokažu negativan test na virus ne stariji od tri dana, ili da budu u dvonedeljnoj izolaciji.

Deca do 12 godina neće morati da rade test. To se odnosi na svu decu, ne samo na naše državljane.

Traži se rešenje za test

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da se traži rešenje koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju.

Podsetio je da nijedna zemlja u toku pandemije koronavirusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno da donosi odluku o otvaranju granica. "Svaka odluka koja se donese mora biti usaglašena sa susednim zemljama preko čijih granica se prelazi", rekao je Odalović. 

Granice Srbije zatvorene su od 15. marta, kada je i uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa. U zemlju su mogli da uđu državljani Srbije koji se vraćali iz inostranstva, kao i diplomate i strani državljani sa boravišnom dozvolom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija