• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Šajkača

12.05.2020

15:05

ČESTO KORISTITE REČ BURAZER? Kada saznate pravo značenje, više je nećete tako olako izgovarati!

Društvo

ČESTO KORISTITE REČ BURAZER? Kada saznate pravo značenje, više je nećete tako olako izgovarati!

Podeli vest

Postoje reči u našem jeziku koje se često upotrebljavaju, koje su samo naše i po kojima se mi kao narod prepoznajemo. Jedna od tih reči je i "burazer".

Mnogi misle da je ona novijeg datuma i da je deo šatrovačkog vokabulara. Ali, istina je drugačija.

"Burazer" je upisan i u Vukov Rječnik (1848) kao turska reč. Najverovatnije ju je Karadžić čuo prvi put u Bosni. Etimolog Petar Skok vodi ovu reč kao turcizam, ali ukazuje da joj je poreklo persijsko.

Turci u svom rečniku nemaju mnogo izvornih turskih reči. Smatrani su za stepski i primitivan narod koji je bio duhovno siromašan, te su svoj jezik gradili na pozajmicama kulturno razvijenih naroda, najviše od Persijanaca.

U persijskom jeziku reč "burazer" se izgovara "birader" i znači brat. Kako etimolozi tvrde, ova reč je još starija. U drevnim Avestama glasi "bratar", a u sanskritu "bhrata". Otuda se ova reč izgovara slično u skoro svim indoevropskim jezicima i ima isto značenje-brat.

Naša reč "burazer" i persijska "birader" su iz istog korena. U nemačkom jeziku ova reč se izgovara "bruder", u engleskom "brader". Samo kod nas ova reč se izgovara "burazer" i to mnogo govori!

Osnova reči "burazer" je reč "burag", što znači: stomak, utroba, trbuh, meh. Otuda je nastala i reč "proburaziti"(raseći stomak). Odnosno, burazeri su braća po materi, jer su iz istog buraga (trbuha).

Ova reč je karakteristična za Šumadiju. Kada se neko nekom obraća sa „burazeru“, obraća se sebi ravnom (kao da ih je ista majka rodila).

Ova reč može da se izgovori na mnogo načina, da može izraziti nepredvidivo mnogo različitih odnosa i značenja.

Od iznenađenja (Gle, burazer!) do čuđenja (Bre, burazeru!?), od bliskosti (Burazeru moj!) do pretnje (Pazi, burazeru!). Svako "burazeru" izgovoreno je na drugačiji, nedvosmislen i veoma sugestivan način.

Ukoliko vas neko upita: "Šta hoćeš ti, burazeru", ne morate da odgovorite, nego trčite koliko vas noge nose, što dalje od burazera!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hrčak

pre 3 godine

Глуп вам је наслов, а чланак је добар.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija