• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.05.2020

18:25

AMERI POKOPALI HRVATE I EU, NIKOLA TESLA AMERIČKO-SRPSKI GENIJE! Hit na društvenim mrežama, markica koja jasno pokazuje ko je bio najveći um u istoriji sveta!

Društvo

AMERI POKOPALI HRVATE I EU, NIKOLA TESLA AMERIČKO-SRPSKI GENIJE! Hit na društvenim mrežama, markica koja jasno pokazuje ko je bio najveći um u istoriji sveta!

Podeli vest

Nekako u isto vreme (maj 2020) kada je Ivica Dačić izjavio da je Srbija uputila protestnu notu zvaničnicima Evropske komisije zbog toga što je na internet prezentaciji Evropske unije Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat i taj podatak izbačen, u javnosti se pojavila (posle 64 godina) jedna stara američka markica i preplavila društvene mreže

Ova markica je izdata davne 1956.godine, povodom?sto godina od rođenja Tesle (1856 - 1956) a na njoj piše:?Nikola Tesla američko - srpski genije.

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Neverne Tome će se možda pitati zašto na ovoj markici ne piše njena vrednost u dolarima, ali i danas?savremene američke markice često na sebi nemaju nominalnu vrednost. U Americi je popularan tzv. „Forever stamp" i sa ovakvom „Zauvek markicom" možete uvek da pošaljete jedno standardno pismo.?

Prvo odlikovanje - orden
Sv. Save II reda, u Srbiji

Teslu je u Beogradu uz najviše počasti primio Aleksandar Obrenović, i to 2. juna 1892. a Ukazom kraljevskih namesnika, u ime kralja Srbije, Tesla je odlikovan ordenom Sv. Save II reda. Ovaj orden je prvo odlikovanje koje je Tesla dobio za svoj naučni rad.

Sprema se nova markica sa teslinim likom


Nikolu Lončara predsednika Tesline naučne fondacije (TNF)iz Filadelfije pitali smo da nam potvrdi autentičnost ove stare markice, a on nam je rekao:

- Ovo je originalna markica izdata povodom sto godina od rođenja Nikole Tesle.?Ovom prilikom ekskluzivno otkrivam da sa slikarkom Sarom Radovanović, koja pripada trećoj generaciji Srba u Americi, upravo radimo na skici za novu markicu sa likom Tesle. Na markici će pored Tesle, srpske i američke zastave pisati i američki naučnik srpskog porekla. Kada završimo ovaj posao - taj rad ćemo prezentovati pošti SAD. Iako znamo da je to veliki i dug proces, mi verujemo u pozitivan ishod. Naša fondacija je početkom 2020. Sari Radovanović iz Los Anđelesa dodelila nagradu za najbolje umetničko delo na temu Tesle u prethodnoj godini - istakao je on.

Kako je ova stara poštanska markica iz Amerike postala svojevrsan hit na internetu, a maj 2020. između ostalog upamćen po „raspravi" Srbije sa Evropskom unijom o Teslinom poreklu i nacinalnoj pripadnosti, pisac ovih redova imao je potrebu da podseti na sledeće činjenice iz Teslinog života.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa I.

(VIDEO) SRPSKI OKLOPNJAK POKAZAO SE BRUTALNIM U RATU, sada u našu vojsku stiže njegova modernizovana verzija! BVP M-80A NEMA KONKURENCIJU?!

Tesla se rodio u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i Georgine - Đuke Tesla, rođene Mandić.

Brod „Srbija"

Zalaganjem Save Kosanovića (sin Tesline najmlađe sestre Marice) svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti u Beograd. Zaostavština Nikole Tesle je brodom „Srbija" stigla u Jugoslaviju septembra 1951. godine. 

Nekrolog kralju Aleksandru

U „Njujork Tajmsu" Tesla objavljuje 1934. nekrolog ubijenom kralju Aleksandru I Karađorđeviću.
Susret sa kraljem Petrom II Karađorđevićem
Kralj Petar II Karađorđević sreo se 1942. sa Teslom u njegovom apartmanu u hotelu Njujorker. Mladi kralj zapisao je kasnije u svom dnevniku da su Tesline reči bile dirljive i da su obojica plakali.

Teslin sestrić, Sava Kosanović srpski političar, publicista i diplomata, u to vreme bio je član Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i boravio je u Njujorku.

KONAČNA ODLUKA O VRAĆANJU MERA ZAVISI OD JEDNE BROJKE! Sve će biti jasnije od ponedeljka, EVO I ZAŠTO!

Zaostavštinu koja se nalazi u Srbiji - UNESCO uvrstio u Registar „Pamćenje sveta"

Celokupna zaostavština Nikole Tesle koja je preneta u Beograd 1951. i danas se nalazi u Muzeju Nikola Tesla u Srbiji. Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003.

Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar „Pamćenje sveta", što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Ispraćaj uz srpsku rodoljubivu pesmu „Tamo daleko"

Nikola Tesla preminuo je u snu, 7. januara 1943, u svom apartmanu na 33. spratu hotela Njujorker, u kome je proveo poslednjih deset godina života. Komemoracija povodom njegove smrti održana je 10. januara i prenosio ju je radio Njujork. Za vreme komemoracije svirali su srpsku rodoljubivu pesmu „Tamo daleko".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 3 godine

Markica iz 1956g i to srpska koju su Srbi napravili posle njegove smrti? Pa šta vi mislite da smo mi i EU idioti? Zašto ne pokažete njegovu ličnu kartu ili pasoš da unutra vidimo šta piše koje je nacionalnosti? Zašto su ga srpske tajne službe kremirale takvog genija da se sada ne može napraviti DNK analiza? Možete vi kukat i lupat propagande ali Tesla može biti srpski naučnik jedino ako Vulin digne vojsku i izvadi Smiljane iz Hrvatske i propoji ih Srbiji a da Branitelji sede i to gledaju.

Crknite

pre 3 godine

Na portalu EU i dalje piše da je Tesla hrvatski naučnik iz Smiljana jer je to EU vratila nakon šta su hakeri izbrisali pa sada Dača ćuti: RTS.rs EU vratila Teslu u Hrvatsku A evo hrvatski Portal za učenje na daljinu: Nikola Tesla: tesla.carnet.hr

Čekaj

pre 3 godine

Pa ovo je markica iz 1956 i to srpska? I šta sada to dokazuje? Da lažete i sve spremate još od njegove smrti pa je zato i kremiran?

Mile

pre 3 godine

Problem je u tome šta Američki turisti dolaze iz Amerike baš zbog Tesle da vide njegove rodne Smiljane i gde je krenuo i dobio prve ideje i planove gde se školovao i krenuo u svet.....pa zato sve šta vi radite vam je uzalud jer su i Smiljani i Tesla hrvatski.

Marcco

pre 3 godine

Ma kakva, bre, markica, kakve su sad to gluposti. Tesla je sin sveštenika Srpske pravoslavne crkve i sin čerke sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Zar je moguće da budeš više Srbin nego kad si dete iz svešteničkih porodica Srpske pravoslavne crkve. Svim pobijenim Teslama u Jasenovcu i Staroj Gradiški, pored imena i godine rođenja, piše "Srbin"... a vi o markicama...

Čekaj

pre 3 godine

Pa tu je taj glavni problem šta Srbi svojataju Teslu iz Smiljana samo zato jer je pravoslavac a da nema niti jednog njegovog ličnog dokumenta da vidimo šta piše pod nacionalnost. A i da piše da je Srbin opet je tu problem šta je hrvatski Srbin i hrvatski naučnik jer su ti i Smiljani maestralno hrvatski?

Marcco

pre 3 godine

Slušaj, ujo... Hrvatsku pravoslavnu crkvu ste izmislili tek 1941. godine a kraće je trajala čak i od NDH... Ne lupetajte gluposti... Kada je rođen, Hrvatska nije ni postojala... nije postojala ni kada je umro, osim ako NDH ne smatrate državom... A šta misliš šta su mu otac, sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka, čerka sveštenika Srpske pravoslavne crkve napisali u rublici "nacionalnost" kada se rodio? Hrvat? Rimokatolik? Inače, na popisu ubijenih u Jasenovcu i Staroj Gradiški, ima Tesla koliko hoćeš i pored imena im piše "Srbin"... poubijanih Mandića ima preko 300 i njima takođe piše nacionalnost... pogodi koja.

Jovo

pre 3 godine

Tesla je iz Smiljana koji su sada u RH i on je njihov naučnik! Ali i da je srpske nacionalnosti vi bi sada pokazali njegovu ličnu kartu gd eto piše i rešena stavr ili pasoš gde to piše i rešena stvar ili rodnu listu gde to piše i rešena stvar....sve mu je to izdanu u Zagrebu i sigurnu piše da je Hrvat a vi ga svojatzate samo zbog vere....i pokažete neku markicu iz Amerike koju su Srbi radili posle njegove smrti....pa meni je divota gledati koliko ste jadni i očajni a kamoli tek hrvatima i braniteljima i balijama i šipcima....a idiota ljudi moji!

Milan

pre 3 godine

Ујо,ево ти слушај,гледај и УЧИ!!! https://www.youtube.com/watch?v=rucb_e0RrpY&t=486s

Čekaj

pre 3 godine

Milane kako nije on hrvatski naučnik a lepo piše da mu je materinski jezik hrvatski a i sam je napisao da je Hrvatska njegova domovina? Pa lepo da stavi ovaj link.

Božidar Anđelković

pre 3 godine

“Da nije bilo nas, ne biste ni vi ovdje bili”, poručio je prije nekoliko dana potpuno ozbiljno jedan hrvatski ratni veteran predsjedniku države, a kad smo istražili tko je taj neskromni gospodin, našli smo da je prije desetak godina bio suđen zbog likvidacije šest vojnika i jednog srpskog civila i samo zbog skandaloznog propusta Državnog odvjetništva nije završio zatvoru. Trideset godina od nereda u Maksimiru, ako mene pitate, došlo je nekako vrijeme da se riješimo propalica, da im kažemo da se nisu trebali boriti za sretnije sutra nas i naše djece, da im nismo zahvalni ni za razbijene tramvaje ni za ustrijeljene ratne zarobljenike i da ih najusrdnije molimo, ako se sutra ponovno zarati, da ostanu kod kuće. (Анте Томић: SAMOPROGLAŠENI BORCI ZA NAŠU STVAR, Јутарњи лист, 16.05.2020. u 22:21)

spasitelj

pre 3 godine

Ne samo da Tesla nije bio hrvat , nego nijedan Srbin koji je rodjen i u Jugoslaviji u nekadasnjoj jugoslavenskoj republici Hrvatskoj nije Hrvat nego samo Jugoslaven i Srbin , znaci srbima koji su rodjeni u hrvatskoj republici u Jugoslaviji ne moze da pise u licnim dokumentima da su rodjeni u hrvatskoj , jer hrvatska nije imala nikakvu drzavnu pravnu jurisdikciju niti su srbi ikad podrzavali bilo kakvu sahovnicu nezavisne nacisticke hrvatske drzave kao danasnje . hrvatska drzava nije postojala , znaci Srbi u Jugoslaviji su se rodili u Jugoslaviji . .Postojala je samo jedna pravna celina , a to je Jugoslavija i identitet i kultura srpskog naroda u njoj , kao i ostalih naroda A srpska vlada je jucer i danas u dokumentima Srba koji su rodjeni u jugoslavenskoj republici hrvatskoj napisala u dokumentima da su ti srbi rodjeni u Hrvatskoj . To je pravni skandal i izdaja nacionalnog interesa i bezbednosti i najbolji pokazatelj srpskog strucno pravnog neznanja , kafanske nesvesnosti i amaterstva u odnosu na vlastiti narod i postovanje celovitog srpskog identiteta . I da vas bude sramota zbog toga , a danas se borite da dokazete da je Tesla bio Srbin , a srbima u dokumentima ste napisali da su rodjerni u hrvatskoj a drzava hrvatska nije postojala u Jugoslaviji .

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija