• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.05.2020

15:13

NA OVO SU STRUČNJACI UPOZORAVALI! PRETERANO OPUŠTANJE MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA - SITUACIJA U VRANJU DOKAZ ZA TO!

Društvo

NA OVO SU STRUČNJACI UPOZORAVALI! PRETERANO OPUŠTANJE MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA - SITUACIJA U VRANJU DOKAZ ZA TO!

Podeli vest

Čak 53 slučaja koronavirusa u Vranju, koje postalo novo žarište kovida 19 u Srbiji, dokaz je da epidemija nije završena i da se zbog preranog opuštanja i nepoštovanja propisanih mera zaštite može dogoditi novo povećanje broja obolelih


Prema zvaničnim podacima, u poslednja tri dana u Vranju je registrovano prisustvo koronavirusa kod 52 osobe, a povodom novonastale situacije, pojave novog žarišta u tom gradu, vanrednoj sednici gradskog Štaba prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.


Ministar je izneo preporuke za najbolji način za sprečavanje širenja virusa i predstavio sistem po kojem radi Krizni štab Vlade Srbije, kako bi i u Vranju sledili taj primer i tako na najbolji način zaštitili svoje građane.

- Ne smemo dozvoliti širenje virusa ni u jednom gradu u Srbiji, zato je bitno da odmah reagujemo kada čujemo da negde postoji još novih slučajeva zaraze - istakao je Ðorđević na sednici Štaba, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodao je da ukidanje vanrednog stanja ne znači i kraj epidemije, te da zato moramo svi biti oprezni i postupati u skladu sa svim instrukcijama Vlade Srbije i Kriznog štaba.

Kada je u pitanju situacija u Vranju, najbitnije je da se svi novi slučajevi potpuno izoluju, kazao je Ðorđević i dodao da je potrebno i intenzivirati nadzor sanitarnih inspektora u fabrikama u Vranju, s obzirom na to da su oni nadležni za kontrolu sprovođenja preventivnih mera.

Ministar je dodao i da će Inspekcija rada vršiti pojačane nadzore u tom gradu, kako bi kontrolisala bezbednost i zdravlje na radu, ali i poštovanje radničkih prava.

Ðorđević je istakao da Zdravstveni krizni štab u Vranju o svim preduzetim merama, eventualnim poteškoćama, odnosno celokupnom razvoju situacije mora da obaveštava Krizni štab Vlade Srbije, kako bi zajedno uticali da se virus na što brži i bolji način u potpunosti iskoreni iz tog grada.

Kako je saopštio Krizni štab Vlade Srbije, zahvaljujući proširenom testiranju i većim kapacitetima za testiranje, žarište u Vranju je identifikovano u ranoj fazi i situacija, koja se prati kontinuirano, je već lokalizovana i pod kontrolom.

Žarište je fabrika nameštaja "Dodić" koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj meri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama.
 
Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1% zaraženih od ukupno testiranih (0,97% u proteklih 24 časa).
 
Srbija trenutno testira između 2 i 10 puta više po glavi stanovnika dnevno u poređenju sa regionom (preko 10 puta više od Albanije, 4 puta od Hrvatske i oko 2 puta više od Slovenije i Mađarske). Cilj je da se ovakvim obuhvatom testiranja uhvate sva potencijalna lokalna žarišta i stave pod kontrolu bez daljeg širenja kako bi se COVID-19 virus u potpunosti iskorenio na teritoriji Republike Srbije.

Podsetimo, U Republici Srbiji je do 15 časova 17. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.619 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.526 osobe od kojih je 114 pozitivno.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija