• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.05.2020

07:46

PRAVI REZULTATI ĆE SE VIDETI NAKON DVE GODINE! Gojković: Cilj je bio da mortalitet bude što manji

Društvo

PRAVI REZULTATI ĆE SE VIDETI NAKON DVE GODINE! Gojković: Cilj je bio da mortalitet bude što manji

Podeli vest

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Zoran Gojković, rekao je da je cilj mera koje je Vlada uvela za vreme pandemije koronavirusa bio da mortalitet bude što manji i da Srbija u tome ima jedan od najboljih rezultata u EU.

"Srbija ima stopu mortaliteta koja je više hiljada posto manja od zemalja Evropske unije, u Sloveniji je 400 odsto veća smrtnost nego u pokrajini Vojvodini. Sve zemlje su uvele brzo i kvalitativno restriktivne mere koje su se pokazale kao dobro sredstvo za borbu protiv prvog udara virusa korona", rekao je sinoć Gojković za RTV.

Gojković je dodao da se i dalje događaju lokalna žarišta - tkz. džepovi ili repovi, kao što je nedavni slučaj u Vranju.

"Biće odstupanja od broja obolelih ako se pojavi situacija kao što se pojavila u Vranju, ali ne očekujem da će biti veći broj obolelih na ukupnu situaciju. Međutim, potrebno je voditi računa i o pandemijskoj slici u regionu, u zemljama regiona, u celom svetu", dodao je Gojković.

Foto: printscreen

 

On je kazao da se Kovid bolnica u Pančevu zatvara petak.

"Imamo još određen broj obolelih na respiratorima, to su pacijenti koji su primani u bolnice i njihovo lečenje još traje. U celoj Srbiji je 27 na respiratoru i to su najteži pacijenti, umiru stariji pacijenti ili pacijenti čiji imunitet nije dovoljan da uspešno saniraju posledice bolesti", izjavio je Gojković.

Na pitanje kako se meri uspešnost i kako to da ako su kliničke slike lakše, da i dalje nema dana bez žrtve, Gojković je odgovorio "da smo još uvek u pandemiji i jedino što možemo da poredimo je stopa mortaliteta".

"Pravi rezultati će se videti nakon godinu dana, dve godine, kada cela priča za koronavirus se bude sublimirala", izjavio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija