• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

20.05.2020

09:14

(VIDEO) SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O TESTIRANJU NA KORONU NA LIČNI ZAHTEV! Na koji račun se uplaćuje novac, GDE TREBA DA SE IDE I KADA SE DOBIJA REZULTAT

Društvo

(VIDEO) SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O TESTIRANJU NA KORONU NA LIČNI ZAHTEV! Na koji račun se uplaćuje novac, GDE TREBA DA SE IDE I KADA SE DOBIJA REZULTAT

Podeli vest

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje građana na lični zahtev. Građani će moći da uplate novac na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu covid19, nakon uplate mogu da odu u bilo koji institut, zavod za javno zdravlje ili eventualno u dom zdravlja.

Institut "Batut", zavodi u pojedinim gradovima - već rade testranje za građane kojima je neophodan test na koronu.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da kada se radi o besplatnom testiranju, testiranju o trošku države ono je obezbeđeno za sve građane koje imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvnim ustanovama za pacijente koji odlaze na određene intervencije.

Navela je da je to na primer bronhoskopija, zatim za sve hirurške operacije ili pacijenti treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odeljenjima - hematologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja.

Prema njenim rečima, besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog pi-si-ar testa.

Foto: Marko Đoković

Dozvoljeno je testiranje na lični zahtev građanima - što je omogućeno od petka. Radojević Škodrić kaže da je cena testiranja 6.000 dinara koju je država odredila. Ističe da je to neprofitabilna cena jer država nema apsolutno nikakvu zaradu.

Objašnjava da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje na lični zahtev.

"Građani će moći da uplate na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu kovid19, nakon uplate mogu da odu na bilo koji institut, ili zavod za javno zdravlje ili eventualno dom zdravlja - do 17 časova da im se uradi bris i elektronskim putem dobijaju rezultat u roku od 24 sata, izuzetno do 48 časova", objasnila je ona.

Napominje da građani ne moraju da brinu o kojoj vrsti testa se radi, jer svi testovi se centralizovano nabavljaju preko republičkog fonda, testove je odredila struka, odnoosno operativna stučna grupa određena od Kriznog štaba tako da je kvalitet testova u svim insitutima indentičan i cena testa je svuda ista.

Foto: printscreen RTS

Dovoljno lekova i zaštitne opreme 

Epidemija je pod kontrolom. Govoreći o opremi za borbu protiv kovida 19, Škodrićeva kaže da zaštitne opreme, lekova i testova ima u dovoljnom količinama.

"Sve što je potrebno se nalazi u centralnim magacinima - zaštitna i druga vrsta opreme i imamo i posebno centralni magacin za kovid lekove u dovoljnim količinama i te zalihe ćemo distribuirati po potrebi na sedmičnom ili mesečnom nivou", rekla je direktorka RFZO-a.

Ona je rekla da je krvna plazmna je zaživela i ulazi u rutinu. „Od 900 kontaktiranih pacijenata - 550 je prošlo prvu trijažu informativnog razgovora, a 160 radi laboratotorijske i druge testove, 80 pacijenata je dalo plazmu, a 16 jedinica plazme je distribuirano", ukazala je ona.

Prema njenim rečima, ova razlika u brojevima je zato što nsu a svakom od ovih koraka strogi kriterijumi.

"Nema zastoja i probelma, zaživelo je u Beogradu, Novom Sadu a spremaju se Niš i Kragujevac", zaključila je Sanja Radojević Škodrić za RTS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija