• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

20.05.2020

12:29

(MAPA) OBJAVLJENI PODACI KAKO SE 5G MREŽA RAZVIJA U SRBIJI Ovde su svi detalji i za druge zemlje sveta

Društvo

(MAPA) OBJAVLJENI PODACI KAKO SE 5G MREŽA RAZVIJA U SRBIJI Ovde su svi detalji i za druge zemlje sveta

Podeli vest

Postoji mesto na kojem možete da proverite kako se širom sveta razvija 5G mreža, a tu su i podaci za Srbiju.

Kompanija Ookla, najpoznatija po Ookla speed testu kojim se meri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svetu.

Ookla 5G Map se ažurira svake nedelje, a možete da joj pristupite ovde.

Osim što pokazuje mesta na kojima se razvijaju bazne stanice za 5G mrežu, Ookla prati i neke statističke podatke koji mogu da budu zanimljivi.

Na primer, do sada u svetu ima 8782 instalacije 5G mreže, a moguće je da podatke na mapi filtrirate tako što ćete isključiti one koje su "ograničeno dostupne" ili "u fazi pred puštanje", odnosno u onome što bismo mogli nazvati eksperimentalnom fazom.

Foto: Pixabay

 

Na mapi se, naravno, nalazi i Srbija, gde je jedina 5G instalacija upravo u "eksperimentalnoj fazi", a nalazi se u Beogradu. Od komšiluka, najbolje je pokrivena Rumunija, a zatim slede Mađarska i Hrvatska.

Što se tiče "rekordera", SAD su najbolje pokrivene 5G mrežom, a za njima slede Kina i Japan. Od evropskih zemalja, prednjači Holandija.

Da biste videli sve, uključujući i "eksperimentalne" instalacije, budite sigurni da su vam sa desne strane štriklirane sve tri kategorije: Commercial Availability, Limited Availability i Pre-Release.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 3 godine

5G je najsuroviji i najpodmukliji rat u ljudskoj istoriji

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija