• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - K. Milanović

21.05.2020

12:43

STRAŠNO! Šta sve može da vas zadesi ako odete na more - LETOVANJE U GRČKOM KARANTINU ZA 2.100 EVRA!

Društvo

STRAŠNO! Šta sve može da vas zadesi ako odete na more - LETOVANJE U GRČKOM KARANTINU ZA 2.100 EVRA!

Podeli vest

Ako se u hotelu ili apartmanskom objektu bilo ko razboli od koronavirusa, svi gosti moraće u izolaciju od 14 dana koju će sami morati da plate, i to 150 evra po danu

Ko se sprema da uprkos svemu ove godine letuje u Grčkoj jednu stvar mora da zna:

Prema najnovijim propisima grčkih vlasti, ako se u nekom smeštajnom objektu - hotelu, vili, apartmanu ili studiju bilo ko razboli od korone, svi gosti moraće da ostanu zaključani u karantinu, čak i ako nisu zaraženi!

Pritom, prinudni karantin će morati da plate iz svog džepa, što im može izaći čak i deset puta skuplje od uplaćenog letovanja.

Evo o čemu se tačno radi. Prema grčkom zakonu, svaki objekat u kojem se registruje makar jedan oboleli od korone automatski se zatvara i postaje karantin za sve koji se u njemu u tom trenutku nalaze, a izolacija, po propisima, traje punih 14 dana.

Foto: Tanjug/AP

Kako osiguravajuće kuće ne pokrivaju ovaj rizik na putovanju, za svaki dan proveden u izolaciji srpski turista moraće da plati 150 evra vlasniku objekta. To znači da će dvonedeljni karantin koštati čak 2.100 evra! Nije zgoreg pomenuti takođe realnu mogućnost da turista na letovanju i sam zakači koronavirus, što znači da će morati da plati dodatnih nekoliko hiljada evra za lečenje jer ni tu stavku zdravstveno putno osiguranje ne pokriva.

Zarobljeni u hotelu

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže da još nije jasno da li će zaraženi turisti biti deportovani u karantin u svoju zemlju ili će biti izolovani u Grčkoj.

- Ima još procedura koje treba da se uspostave. Postoji mogućnost da turista bude vraćen u svoju zemlju u karantin, ali mislim da je verovatnije da će u karantinu biti na destinaciji na kojoj se nalazi - istakao je Seničić.

Tri puta više nego prekjuče

U Srbiji je za poslednja 24 časa, do juče u 15 sati, testirano još 6.198 osoba, od kojih je još 100 zaraženo koronavirusom. To je tri puta više novozaraženih nego prethodnog dana! Procenat novoobolelih u odnosu na broj testiranih opet se približio brojki od dva odsto (1,61), što znači da je virus i dalje u cirkulaciji i da svi treba da se pridržavaju preporuka Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", za 24 sata preminula je jedna osoba, pa je ukupan broj umrlih od korone sada 235. Na respiratorima se nalazi 13 pacijenata, a dobre vesti su i da među novoobolelima nema teških slučajeva.

- U Srbiji je od izbijanja epidemije do danas testiran ukupno 196.881 građanin, a virus je otkriven kod 10.833 osobe. U bolnicama se trenutno leči 766 inficiranih. Dobre vesti su i da je od ovog opakog virusa u našoj zemlji izlečeno 5.067 pacijenata - navode u Ministarstvu zdravlja.

On tvrdi da će agencije voditi računa o bezbednosti putnika, odnosno da će naći način da zbrinu i putnike kojima se tokom putovanja dogodi da se razbole od kovida-19.

- Takvi slučajevi nisu uključeni u zdravstveno osiguranje osiguravajućih kuća. Nigde u svetu u putno osiguranje nisu uključeni ni korona, ni SARS, ni HIV. Sve osiguravajuće kuće pokrivaju sve aktivnosti do sumnje na koronavirus, pa i samo testiranje na njega. Međutim, kada se ustanovi da je u pitanju korona, onda to više nije njihova nadležnost. Problem nastaje oko karantinskih troškova jer su zakupi hotela jako skupi i troškovi bi se kretali između 100 i 150 evra dnevno po čoveku, plus sve analize - napominje Seničić.

Foto: Tanjug/AP

žS druge strane, Grčka je najavila i da će na plažama od 1.000 kvadrata moći da boravi svega 40 turista, a zaposleni će morati da prebrojavaju ljude. Razmak od centra do centra suncobrana biće četiri metra. Ispod suncobrana na oko 515 grčkih plaža biće samo dve ležaljke, a policija će rasterivati turiste sa divljih plaža koje su omiljene među srpskim turistima.

Nije bezbedno

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže za Informer da je za naše građane najbezbednije da ove godine odmor provedu u našoj zemlji!

- Ukoliko evropske zemlje uvedu obavezu zdravstvenog pasoša, omogućićemo našim građanima koji žele da putuju da obave testiranje na koronavirus, ali će to morati da plate. Mi nikome ne možemo da zabranimo da putuje, ali savet je da ostanu u zemlji. To je mnogo bezbednije za njihovo zdravlje i sigurnije zato što virus i dalje cirkuliše - naglasio je ministar Lončar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stockholm

pre 3 godine

Ne razumem ja vas uopste?Ispada da je svima vama u Srbiji letovanje pitanje zivota il smrti.O kakvoj financiskoj krizi pricaju tu kod vas kad je vec dva meseca glavni problem da li ce se moci na letovanje.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 3 godine

LONDON Da, kao da je odlazak na godisnji u Grcku postao stvar prestiza. Ove godine sa porodicom ne odlazim nikuda. Ako sam morao kod kuce ostati 'zakljucan' zbog bolesnih umova, necu da im dam sansu da se nad nama jos izivljavaju kad odem na placeni godisnji. I da im jos jednom placam. Mene nece za.ebati

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija