• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

22.05.2020

22:45

CENE NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU SKOČILE, ŠTO JE PODIGLO CENE DERIVATA! Gorivo u Srbiji skuplje za dva dinara

Društvo

CENE NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU SKOČILE, ŠTO JE PODIGLO CENE DERIVATA! Gorivo u Srbiji skuplje za dva dinara

Podeli vest

Gorivo će u Srbiji do ponedeljka poskupeti za dva dinara, kažu naftaši. Naftni derivati su prvi put od izbijanja epidemije koronavirusa poskupeli ove nedelje za oko 50 para, dok će do ponedeljka cena ponovo da skoči za još dinar i po. Benzin će tada koštati 125,4 dinara, umesto sadašnjih 123,9, evrodizel, koji je sada 131,9 dinara, biće 133,4 dinara, a TNG umesto 66,9 - 68,4 dinara za litar

Trend poskupljenja goriva u našoj zemlji će se nastaviti, tvrde stručnjaci, jer je skočila cena nafte na svetskom tržištu.

Kako objašnjavaju, nafta je na svetskoj berzi počela da se oporavlja posle više nedelja konstantnog pada vrednosti. Cene nafte su proteklih dana skočile zbog smanjenja zaliha u Americi, što je izazvalo veću potražnju i veću cenu. Tako je severnomorska nafta brent poskupela ove nedelje za 23 centa ili 0,7 posto, pa sada barel košta 34,8 dolara. "Crno zlato" beleži višu cenu četvrtu nedelju zaredom, a tome je doprinelo masovno smanjenje proizvodnje zemalja koje su veliki proizvođači, kao i pad američkih zaliha.

Potrošene zalihe

Mi smo potrošili stare zalihe i sada nabavljamo naftu po višoj ceni
Srđan Knežević, "Knez petrol"

Ovo poskupljenje nafte mora da utiče i na kretanje cena na pumpama kod nas. Od početka krize sa koronavirusom, cene naftnih derivata su drastično pale, s obzirom na to da je na početku krize sa koronom u januaru litar benzina koštao čak 153,9 dinara za litar, a u aprilu 123,9.

Vlasnik naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević kaže da cene nafte već neko vreme rastu, tako da su počele i korekcije maloprodajnih cena na našim pumpama.

Kretanje cena goriva od početka krize

benzin 153,9 128,9 123,9 125,4
evrodizel 163,9 138,9 131,9 133,4
TNG 85,9 68,9 66,9 68,4
* cene su u dinarima za litar

- Mi smo potrošili stare zalihe i sada nabavljamo naftu po višoj ceni. U sredu su tako naftni derivati poskupeli prvi put od drastičnog pada nafte i krize na berzama. Podigli smo cene za oko 50 para u proseku. Benzin sada košta 123,9 dinara, evrodizel 131,9, dok TNG košta 66,9 dinara po litru. Cene nafte rastu i cene kod nas idu gore. Ovako će se nastaviti i narednih dana. Možemo da kažemo da će do ponedeljka cene porasti za još oko dinar do dinar i po po litru - kaže Knežević.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija