• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

23.05.2020

16:39

KO IDE NA LETOVANJE VAN ZEMLJE, ČINI TO NA LIČNU ODGOVORNOST RFZO: Srbija ne pokriva troškove lečenja u Grčkoj!

Društvo

KO IDE NA LETOVANJE VAN ZEMLJE, ČINI TO NA LIČNU ODGOVORNOST RFZO: Srbija ne pokriva troškove lečenja u Grčkoj!

Podeli vest

Srpski turisti koji odluče da ovo leto provedu na odmoru u Grčkoj neće moći da se leče o trošku države Srbije ukoliko se zaraze koronavirusom, potvrdili su Informeru u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

To znači da, ukoliko se ovog leta zarazite kovidom-19 u nekom grčkom letovalištu, rizikujete da potrošite nekoliko hiljada evra za lečenje koje nećete moći da refundirate preko RFZO.
 

BROJKA

20
zemalja pokriva lečenje od korone našim državljanima

Kako navode u Fondu, uslov za besplatno lečenje imaju samo oni naši državljani koji odu u zemlje s kojima naša država ima potpisane sporazume o besplatnom lečenju. Reč je o 20 država, među kojima nije Grčka.
- To važi za bilo koje oboljenje, među kojima je i koronavirus! Ukoliko dođe do oboljenja, a imate potvrdu fonda, onda možete potpuno besplatno da se lečite u državnoj bolnici sa kojom naša država ima sporazum. Među zemljama u kojima je lečenje besplatno nalaze se Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska - napominju u RFZO i objašnjavaju šta je potrebno da se turista leči o trošku države u navedenim zemljama.


- Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac, odnosno potvrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci - objašnjavaju u Fondu i dodaju da je među obaveznim mišljenjima i zaključak stomatologa o zdravlju zuba.


Međutim, to ne važi za Grčku, koja je najčešća destinacija za putovanje Srba.
- Sa ovom državom nemamo potpisan međunarodni sporazum. Putno zdravstveno osiguranje u tom slučaju, pre polaska na more, može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO. Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje, ali da u slučaju lečenja njihovo osiguranje prestaje i da osiguranik sam plaća troškove lečenja - naglašavaju oni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mm

pre 3 godine

Bravo, odmah to staviti do znanja, da niko i ne pomislja to da trazi od Srbije... On ide da se zeza u rizicno vreme, a drzava da mu placa

fili

pre 3 godine

Pa je li g Dacic mogo da odleti za Grcku i potpise dogovor sa grckim kolegom, koliko ja znam makedonci su to potpisali proslog ponedeljka, i sad mogu besplatno da se lece ako zarade kovid u grckoj.

Đole

pre 3 godine

Još jedan razlog da ostanemo kod kuće. Inače, Beograd je najlepši u julu i avgustu, kad je skoro prazan. Iskoristiću to vreme da obiđem neke njegove delove koje odavno nisam obišao, a poneki vikend ću da častim svoju devojčicu i sebe odlaskom u intimni spa centar. Milina...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija