• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

23.05.2020

19:20

AKO NE NOSITE MASKU KAZNE OD 20.000 DO POLA MILIONA DINARA! Evo gde važe ova pravila, a na ovaj način ĆE SE KAŽNJAVATI RADNICI U FIRMAMA!

Društvo

AKO NE NOSITE MASKU KAZNE OD 20.000 DO POLA MILIONA DINARA! Evo gde važe ova pravila, a na ovaj način ĆE SE KAŽNJAVATI RADNICI U FIRMAMA!

Podeli vest

Koronavirus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

- Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti - kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

Foto: RFZO

- Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi - stakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

- U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih - istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

"Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada", zaključila je Furtula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zamenik Dezurnog Komentatora

pre 3 godine

Озбиљно... Хоће ли се више објавити списак велетрговина које се баве продајом маски. Како неко да купи добру и квалитетну маску ако нема информацију из које велетрговине, преко малопродаје, да набави маску себи. Опет... Није ово болнице, и није тачно да економија не сме да стане. Сме ако мора. Није лепо слабо плаћеним људима ставити маске на лице, и при том се возати службеним колима без маски на лицу, а све то за рачун капиталиста. Ако се у три фабрике у Србији запатила корона, онда те фабрике треба затворити, и одмах неће више бити проблема у другим фабрикама. Када капиталисту лупиш по џепу, он ће тада водити рачуна да му се то не деси пониви, те ће боље од маски чувати своје раднике да се не заразе короном. Да су појединци из службених кола некад радили негде у реалним условима, то би им било јасно, па се не би заносили некаквим маскама. Физичко растојање је довољно, и тада нису потребне маске. Ако нема физичког растојања, ни маске не помажу, и тада не треба радити тамо где нема услова. Ко ће бити одговоран ако се насилно, дакле силом закона, продају маске радницима, а они се поразбољевају и поред маски, јер нема физичког растојања.

laguna

pre 3 godine

A šta mislite da malo sjašete sa naroda sa tim maskama. Smešni ste. U saobraćaju, svakog dana, padaju kao snoplje a vlast baš briga. Ništa se ne preduzima. Šta ste se natovrzli sa maskama?

Čak Noris

pre 3 godine

Apsolutno protiv.Ušli smo u 12 nedelju,narodu je svega preko glave. Za izbore ćete pustiti bez maski. Maska se nosi ne duže od 3-4 časa dnevno puta 6 miliona ljudi svaki dan. Lepa računica.

voja

pre 3 godine

Maske su potrebne, a ovi nasi kao da su zaboravili kako daleko moze da "dobaci" korona virus, naime razdaljina od 2m je dobra ako druga osoba kaslje ili kija pa je virus u kapljicama i ne leti daleko jer su kapljice teske ali ako zarazen covek govori on isto tako iz usta izbacuje virus koji nije u kapljicama nego lebdi u vazduhu do 5m, zato trebaju maske. Jedina stvar koju drzava treba da kontrolise je da poslodavci sami OBEZBEDE svojim radnicima maske, rukavice, zastitne naocale ili vizire pri ulasku na radna mesta, i ista da dezinfikuju posle zavrsetka radnoga vremena ( nisam primetio da ni u jednoj fabrici razno raznih investitora to rade)

kafedzija

pre 3 godine

sreca nmgu nac posao pa ne moram brinut za masku u fabrici vec mi lakse, jedan problem manje

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija