• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

23.05.2020

22:32

SRBIJA TRAŽI OD AUSTRIJE DA "PIŠE ISTINU" O DIANI BUDISAVLJEVIĆ! Ona je spasavala srpsku decu, TO MORA DA STOJI NA SPOMEN PLOČI!

Društvo

SRBIJA TRAŽI OD AUSTRIJE DA "PIŠE ISTINU" O DIANI BUDISAVLJEVIĆ! Ona je spasavala srpsku decu, TO MORA DA STOJI NA SPOMEN PLOČI!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Insbruka da razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević

U pismu je zatraženo da se u tekstu o Austrijanki Diani Budisavljević koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora doda da su u pitanju srpska deca, jer kako su naveli, to odgovara istorijskom i faktičkom stanju, prenosi "Novi magazin"!.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da za RTS da bi bila obaveza da se tačno kaže o čemu je reč i da su žrtve bila srpska deca.

- Uglavnom kada je reč o zločinima koji su se dešavali u Hrvatskoj, pokušava se uvek praviti neka vrsta relativizacije, odnosno to je postalo moderno da se ne govori ko su žrtve po toj nacionalnoj pripadnosti. Na ovoj spomen-ploči bi zaista moralo da se napomene ko su bile žrtve, a to su bila srpska deca - rekao je Dačić.

(VIDEO) SRPSKA VOJSKA SA OVIM RADAROM MOŽE DA PRATI 1.000 CILJEVA I TO NA DALJINI OD 450 KILOMETARA! Putin ga prodaje, pa ako nam spusti cenu...

Zagrepčanka austrijskog porekla Diana Budisavljević za vreme Nezavisne države Hrvatske spasila je više od 15.000 uglavnom srpske dece iz koncentracionih logora, a oko 12.000 preživelo je rat.

Vodila je detaljnu kartoteku dečjih sudbina koju joj je nakon rata oduzela komunistička vlast 1945. godine kada je njeno germansko i građansko poreklo postalo nepoželjno, ali je uloga Diane Budisavljević rasvetljena zahvaljujući dnevniku koji je pronašla njena unuka, navodi RTS.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosanS

pre 3 godine

Da je austrijcima i nemcima u interesu da se iznose cinjenice, davno bi se Hrvatska prestala kititi ustaskim majicama, zastavama, zborovima. Doduse ako smo principijelni i ako je istina da su prve ustase bili Srbi u Hercegovini koji su digli bunu protiv turaka, onda je to dokaz da je 70% hrvata ustvari srpskog porekla, pokatoliceni i asimilirani Srbi koji su nauceni da mrze svoje poreklo i sve srpsko. Da li ste nekad doziveli u poslednjih 70 godina da je neki austrijski ili nemacki politicar rekao da je Hrvatska u sastavu austrougarske bila samo na podrucju Zagorja i Medjimurja, severozapad od Zagreba, da je Varazdin pripadao celjskoj grofiji, da su Dalmacija, Vojna krajina, Slavonija i Baranja bile srpske zemlje koje su nosile naziv, krunske zemlje u sastavu austrougarske gde hrvati nisu imali vlast, da se na tim podrucjima pa i samom Zagrebu do 1918 pisalo azbukom i glagolicom. Ne jer su hrvati njihova produzenja ruka u obracunu sa nama Srbima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija