• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s.net

24.05.2020

08:16

UMREĆE STARA CRNA GORA, ALI ĆE PRE TOGA SEBE OBRUKATI! Bećković: Slave 14 godina nezavisnosti, a tako se i ponašaju - kao četrnaestogodišnjaci!

Društvo

UMREĆE STARA CRNA GORA, ALI ĆE PRE TOGA SEBE OBRUKATI! Bećković: Slave 14 godina nezavisnosti, a tako se i ponašaju - kao četrnaestogodišnjaci!

Podeli vest

Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umreće, no će pre toga, sebe i nju obrukati, izjavio je u emisiji "Oko" Radiotelevizije Srbije akademik Matija Bećković, povodom 14. godišnjice crnogorskog referenduma o nezavisnosti


- Crna Gora slavi 14 godina svoje nezavisnosti, a tako se i ponaša – kao četrnaestogodišnjak. Raspravlja kojim jezikom govori, kojim pismom piše, kojoj veri pripada. Brat koji ne veruje otima hramove bratu koji veruje. Jedna majka rađa dve nacije, jedan jezik je naš i njihov - rekao je Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora se ujedinjavala i razjedinjavala, prisajedinjavala i odvajala od Srbije, ali Srbija nije u tome učestvovala.

- I taj referendum nije bio za njenu nezavisnost, nego je bio referendum protiv Srbije. I od tada, oni tu borbu protiv Srbije vode iz dana u dan i tako su na kraju došli da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve nije njihova, nego hoće da osnuju crnogorsku crkvu. A to najviše liči na stihove iz "Gorskog vijenca" kad su oni sagradili onu velelepnu vodenicu, a tek onda setili se za vodu - rekao je Bećković.

Crnogorsko-primorska mitropolija je, sa svojim svetinjama, ono što je probudilo mladi svet, onaj za koga smo mislili da je toliko indoktriniran i izgubljen i koji je ćutao kad su mu preimenovali jezik, kad su mu ukinuli pismo, kad su falsifikovali celu istoriju, a onda se probudio kad su mu dirnuli u njihovu crkvu, veru, svetinju, smatra Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je remek delo srpske poezije otkad je Branko Radičević napisao „Crna Gora ponosito stenje, srpske krune ti drago kamenje“.

- Onda je Laza Kostić kazao da je to okamenjena srpska vera, neponižena, sirota… Nema, takoreći nijednog srpskog pesnika koji je nije opevao. Ovo je jedino vreme u koje se o njoj ne peva. Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umreće, no će pre toga, sebe i nju obrukati - kaže Bećković.

Komentarišući izjavu Mila Đukanovića o stvaranju crkve pravoslavnih Crnogoraca, Bećković ocenjuje da su "priče o nekoj autokefalnoj crnogorskoj crkvi toliko originalne da oni nikad ne navode ko je bio patrijarh te autokefalne crkve, kao što i sada imaju nekog kandidata koji je došao iz nekog pozorišta".

Bećković je podsetio i da je u Drugom svetskom ratu, general Šarl De Gol je komandovao pokretom otpora u Francuskoj iz Londona i nije slušao Čerčila.

- A Čerčil mu je rekao da ako tako nastavi da će ga on isterati iz Londona. A De Gol je odgovorio: "Slobodni ste da se obrukate". To bi mogao i mitropolit Amfilohije da odgovori današnjem crnogorskom pesniku - zaključio je Bećković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Pa da se nije odvojila, Srbija ne bi imala svoju samostalnost..nije to bio referendum protiv Srbije, to su onomad govorili intelektualci u Srbiji - jedino ako se nisu predomislili..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija