• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.05.2020

07:32

(VIDEO) KOJU JE TO DECU SPASAVALA HEROINA DIANA BUDISAVLJEVIĆ? Oni koji to žele da znaju – znaju, a oni koji ne žele imaju problem!

Društvo

(VIDEO) KOJU JE TO DECU SPASAVALA HEROINA DIANA BUDISAVLJEVIĆ? Oni koji to žele da znaju – znaju, a oni koji ne žele imaju problem!

Podeli vest

U Insbruku će na rodnoj kući Diane Budisavljević biti postavljena spomen-ploča. Ambasador Srbije u Austriji i episkop austrijsko-švajcarski uputili su molbu da se razmotri sadržaj teksta na tabli i da se doda da je spasila "srpsku" decu. Gosti i sagovornici emisije Oko na RTS-u govorili su o tome koliko to odgovara istorijskim činjenicama.

Urednica dokumentarnih emisija u Informativnom programu RTS-a i autorka dokumentarnog filma i izložbe "Dianina deca" Slađana Zarić je rekla da nema nikakve dileme da je Diana spasavala srpsku decu.

Urednica dokumentarnih emisija u Informativnom programu RTS-a i autorka dokumentarnog filma i izložbe "Dianina deca" Slađana Zarić je rekla da nema nikakve dileme da je Diana spasavala srpsku decu.

"Ona je imala dozvolu da spasava srpsku decu. Možda, niko ne može stoprocentno da tvrdi, čak se u dnevniku u jednom trenutku spominju dva hrvatska deteta koja su spasena iz logora u Jasenovcu zahvaljujući Diani Budisavljević, ali znate mi pričamo o 10.000 dece, a ovde imamo dva hrvatska deteta. Možda je i neko romsko dete", rekla je Slađana Zarić.

Foto: printscreen RTS

Da je reč o srpskoj deci saglasan je i istoričar Milan Koljanin, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Dodaje da su istorijske činjenice da je Diana Budisavljević spasavala srpsku decu i da bi to trebalo da piše na tabli.

"Zašto ne bi stavili ono što je istorijska istina i što treba na neki način zaista da bude istaknuto", upitao je Koljanin.

Foto: printscreen RTS

O tome je govorio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić. Kaže da je uputio dopis svim članovima Senata Insbruka u kojem su navedene činjenice koje se ne mogu dovoditi u sumnju.

Navodi da je dobio odgovor iz kabineta gradonačelnika da je dopis primljen i da očekuje da se u toku sledeće nedelje definitivno utvrdi tekst na spomen-ploči. Objašnjava da je to pitanje procedure i da mora da se postigne konsenzus među članovima Senata.

Istoričar iz Hrvatske Hrvoje Klasić je rekao da je Diana, naravno, najvećim delom spasavala srpsku decu, ali da misli da je nepravedno prema njoj to reći.

"Diana nije spašavala srpsku decu. Diana je spašavala decu. U bilo kojoj situaciji, da je mogla, spašavala bi bilo koju decu", rekao je Klasić.

Dodaje da se 99 odsto radi o srpskoj deci i da oni koji to žele da znaju – znaju, a oni koji ne žele imaju problem.

Koljević je dodao da ne vidi problem u tome da se naznači da su to bila srpska deca, naročito zato što je tabla upućena austrijskoj javnosti koja ne zna mnogo o tome.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Snezana

pre 3 godine

I u Aušvicu su stradali mnogi narodi ali se zna da je 99 % Jevreja. To se ne naglašava da se omalovaže druge žrtve, nego da se ukaže na genocid nad Jevrejima u nacističkoj Nemačkoj u tom periodu. To se isto dešavalo sa Srbima u Jasenovcu u tašnjoj NDH . Diana Budisavljević je spasavala decu, ali 99% te dece su bili Srbi, i to treba naglasiti sada, uvek i zauvek !

Rasa

pre 3 godine

Obicno takve licemerne izjave hrvatskih istoricara,pisaca i ostalih ne komentarisem ali ovu moram. Diana bi u ovakvoj situaciji spasavala bilo koju drugu decu,da ali ona nije nego je spasaval Srpsku decu jer je videla sa kakvom brutalnoscu se Hrvati odnose prema njima. Ej hrvati gde ce vam dusa.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija